ma 2024.10.10 17:21
Olvasási idő 0:43
Krajnyák Petra

Némi szerencsével újra elcsíphetjük a sarki fényt Magyarországról

TECH-TUDOMÁNY CSILLAGÁSZAT SARKI FÉNY TERMÉSZET

Bár a Kirk exhurrikán hidegfrontja még közbeszólhat, az előrejelzések szerint nem mindenhol lesz egész éjszaka borult az ég az országban.

Az Időkép jelentése szerint október 10-én, csütörtökön, naplemente után jó esély mutatkozik arra, hogy újra feltűnjön a sarki fény Magyarországon. Ez annak köszönhető, hogy a délutáni órákban egy hatalmas geomágneses vihar éri el bolygónkat, amely a KP-indexen a 8-as értéket is meghaladhatja. Erre május óta nem volt példa, amikor gyakorlatilag az egész országban látni lehetett az aurora borealist.

Sajnos azonban éppen csütörtökön vonul át fölöttünk a Kirk exhurrikán felhő- és csapadékzónája, ami borús, felhős időt eredményezhet az ország bizonyos pontjain. Azonban az éjszaka első felében a Dunától keletre lehetnek kevésbé felhős területek, majd hajnaltól a Dunántúl északi felén és a középső tájakon csökkenhet jelentősebben a felhőzet.

Tehát a szerencsésebbeknek az ország bizonyos keleti és északi részein lehetőségük lesz gyönyörködni a sarki fényben, amely idén már 17 alkalommal tűnt fel az országban, legutóbb alig pár napja, hétfőn.

Azonban azoknak sem kell csüggedniük, akik csütörtök este a rossz idő miatt lemaradnak a lenyűgöző fényekről. Ugyanis a Nap jelenleg 11 éves ciklusának legaktívabb időszakában van, így a közeljövőben még sokszor megjelenhet hazánk felett az égi jelenség. Sőt, az észlelési valószínűség a következő két-három évben még nagyobb lesz.