ma 2024.10.10 15:22
Olvasási idő 1:09
Krajnyák Petra

Visszavonul Rafael Nadal profi teniszező

SPORT RAFAEL NADAL SPANYOLORSZÁG TENISZ VISSZAVONULÁS

„Az életben mindenek van kezdete és vége, szerintem eljött a megfelelő idő, hogy lezárjam a karrierem“ – jelentette be visszavonulását 38 éves korában a huszonkétszeres spanyol Grand Slam-bajnok.

Rafael Nadal spanyol teniszező egy csütörtökön publikált búcsúvideóval hozta a világ tudtára, hogy a jövő hónapban zajló Davis Kupa-döntő után visszavonul a profi tenisztől, írja a Forbes.

A huszonkétszeres Grand Slam-bajnok az Instagram-oldalán jelentette be a hírt, illetve mondott köszönetet csapatának, családjának és legnagyobb riválisainak, akikre – mint mondja – örökké emlékezni fog.

A 38 éves Nadal a videóban arról beszél: nem volt könnyű meghozni ezt a döntést, de két borzasztóan nehéz éven van túl, és az elmúlt időszakban már nem tudott úgy játszani, hogy valami ne hátráltatta volna.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Rafa Nadal (@rafaelnadal) által megosztott bejegyzés

„Az életben mindenek van kezdete és vége, szerintem eljött a megfelelő idő, hogy lezárjam a karrierem“ – fogalmazott Nadal. Hozzátette: izgatottan várja, hogy karrierje lezárásaként még utoljára képviselje hazáját a Davis Kupán, ahova Carlos Alcarazzal, Roberto Bautista Aguttal, Pablo Carreno Bustával és Marcel Granollersszel együtt került be.

A Forbes becslései szerint 23,3 millió dolláros jövedelmével Nadal volt a hatodik legjobban fizetett teniszező 2024-ben. Ebből mintegy 23 millió dollár a pályán kívüli, különböző reklámszerződésekből származott, mivel sérülései miatt az elmúlt évben a legtöbb nagy eseményen nem vehetett részt. Bár a Roland Garros francia nyílt teniszbajnokságon idén is elindult, már az első fordulóban kikapott a német Alexander Zverevtől.

A 38 éves sportoló 14 évesen kezdte profi pályafutását. Több mint két évtized alatt összesen 92 ATP (Association of Tennis Professionals) tornát nyert. Ebből tizennégyszer szerzett bajnoki címet a Roland Garroson, ezzel rekordot döntve a sportág történelemben. A salakkirálynak becézett Nadal rekordszámú, 63 mérkőzést nyert salakon. 2005 áprilisa és 2023 márciusa között 912 héten át szerepelt a legjobb tíz között a világranglistán, amivel ugyancsak rekordot döntött.

A spanyol teniszező Novak Djokoviccsal és Roger Federerrel együtt uralta a férfi teniszt az elmúlt évtizedekben. Utóbbi 2022 szeptemberében Nadal oldalán jelentette be visszavonulását a sportágtól. A két sztársportoló összesen negyvenszer mérkőzött meg egymással.