ma 2024.10.9 11:08
Olvasási idő 1:11
Szécsi Krisztián

Pankotai Lili első fokon pert vesztett a volt iskolája ellen, de kész Strasbourgig menni az üggyel

KÖZÉLET JOG OKTATÁS PANKOTAI LILI

A Pécsi Törvényszék ítélete szerint Pankotai Lilit nem illeti meg a politikai véleménynyilvánításból fakadó jogvédelem, azt pedig nem is vizsgálták, hogy történt-e az intézmény részéről zaklatás. Az aktivista és a TASZ fellebbezést nyújt be.

Első fokon elvesztette a pert volt iskolája ellen Pankotai Lili. A Pécsi Törvényszék ítélete szerint a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma nem sértette meg a személyiségi jogát azzal a pszichológiai hadjárattal, aminek következtében a diák végül az érettségi évében iskolát váltott, és nem illeti meg a politikai véleménynyilvánításból fakadó jogvédelem – írja a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye után a 444.

Pankotai 2022. október 23-án szólalt fel egy saját slammel a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és az ADOM Diákmozgalom által közösen szervezett tüntetésen a budapesti Műegyetem rakparton. Nyilvános fellépését követően iskolája, a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnázium elhatárolódott tőle, majd pszichológiai nyomást helyeztek rá: osztályfőnöke többször kiküldte az órákról, az iskola közvélemény-kutatást tartott tanárai között, hogy kívánják-e még a továbbiakban tanítani a diákot. Miután közölték vele, hogy egy embert leszámítva nem szándékoznak vele már együtt dolgozni, Pankotai a TASZ segítségével beperelte az intézményt.

Zeller Judit, a TASZ jogásza szerint a bíróság nagyon szűken értelmezte a politikai véleménynyilvánítást, és nem vizsgálta, hogy volt-e szó tényleges zaklatásról. Úgy gondolja, az eset azért is szomorú, mert az iskolák így elbátortalanítják diákjaikat a közéleti részvételtől.

Kiemelt tartalom
A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja A jövő nagy filmesei köztünk járnak: Jön a Cinemira, Magyarország egyetlen gyerekeknek és fiataloknak szóló filmfesztiválja 2024.10.4 14:05

A Társaság a Szabadságjogokért oldalán Pankotai videóban értékelte a döntést, amiben elmondta: ha nem nézik meg az ügyével kapcsolatban, hogy az intézmény ténylegesen zaklatást követett-e el, akkor nem is maga miatt aggódik, hanem elsősorban a magyar diákokért.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Társaság a Szabadságjogokért (@ataszjelenti) által megosztott bejegyzés

„Hogyha ez nem üti meg azt a fajta bántalmazási kategóriát, amiért felelősségre vonnak akár egy embert, akár egy intézményt, akkor nagyon sötét napokat él ma Magyarország“ – mondta Pankotai. Hozzátette: ő és a TASZ nem adja fel a jogi harcot, fellebbeznek és másodfokon is perelnek, illetve készek a Strasbourgban székelő Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni.

Az aktivista szerint példát kell mutatni a fiataloknak, hogy ki kell állni a véleményük mellett, és hogy érdemes politikai felelősséget vállalni ezért az országért, mert szükség van rá.