ma 2024.10.6 9:32
Olvasási idő 0:38
Jókay Kristóf

Egy hónap alatt tekerte körbe Ausztráliát egy profi kerékpáros

SPORT AUSZTRÁLIA BICIKLI KERÉKPÁR MARATON REKORD

Lachlan Mortonnak kicsit több, mint 30 napra volt szüksége, hogy letekerje a 14200 kilométeres távot. Ez több, mint 450 kilométert jelent naponta, amibe még belegondolni is fárasztó.

Először a 19. század végén gondolta valaki, hogy "de jó lenne körbetekerni Ausztráliát", akkor ez majdnem egy évig tartott. Ezt a rekordot azóta folyamatosan egyre lejjebb vitték, ezúttal Lachlan Mortonnak sikerült becsúsznia egy hónap alá. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by ABC SPORT (@abc_sport)

Az eddigi legjobb idő 38 nap volt, és David Alley teljesítette 2011-ben, Morton tehát több, mint egy hetet javított az előző rekordon. Az ausztrál kerékpáros szombaton ért vissza szülővárosába Port Macquarie-be. 

Nagyon el vagyok fáradva tesó. Jó, hogy végeztem, ezt eléggé érzem most.

- nyilatkozta Morton a Guardiannek.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by EF Education–EasyPost (@efprocycling)

A kerékpáros a rekordkísérlete alatt az Indigenous Literacy Foundation számára kampányolt, és össze is gyűjtött 130000 ausztrál dollárt. Koraeste kezdte a napjait, és délutánonként aludt, hiszen Ausztráliában amúgy sincsen hideg, de főleg a tavasz kezdetével. Szerintem most egy ideig nem fog újra kerékpárra ismerni, de ahogy ismerjük a profi sportolókat, lehet már tervezi is a következő útját.