ma 2024.10.4 12:00
Olvasási idő 1:06
Krajnyák Petra

Melania Trump nyíltan kiáll az abortusz mellett a hamarosan megjelenő könyvében

KÖZÉLET ABORTUSZ DONALD TRUMP EGYESÜLT ÁLLAMOK MELANIA TRUMP

A republikánus elnökjelölt, Donald Trump felesége meglepő állításokat tesz a "Melania" című kötetben, ami egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt jelenik majd meg.

Melania Trump a jelek szerint csatlakozott azon volt republikánus first ladyk sorához, akik nyíltan kiálltak az abortuszhoz való jog mellett, írja a BBC. Az egykori first lady hamarosan megjelenő memoárjának promóciós videójában adott hangot politikai nézeteinek, melyek erősen szembe mennek férje, Donald Trump politikájával.

A kötetet már megszerző The Guardian szerint a Melania című memoárban a volt first lady szenvedélyesen kiáll a nők egyéni szabadsága mellett, amit olyan alapvető jognak nevez, amely születésüktől fogva minden nőt megillet.

Miért határozhatná meg a nőkön kívül bárki más, hogy mit tesz a saját testével? Egy nő egyéni szabadsághoz, a saját életéhez való alapvető joga felhatalmazza őt arra, hogy megszakíthassa a terhességét, ha akarja

– idéz a kötetből a lap. A Guardian szemléje szerint Melania Trump azokat az okokat is számba veszi, amelyek miatt egy nő az abortusz mellett dönthet, ilyen lehet például az anya életét fenyegető veszély, a nemi erőszak, a vérfertőzés vagy a veleszületett rendellenességek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Melania Trump (@melaniatrump) által megosztott bejegyzés

Melania Trump eddig ritkán fejtette ki politikai nézeteit a nyilvánosság előtt, de a könyvből közölt részletek alapján úgy tűnik, hogy nem minden esetben értett egyet férje politikájával. A kötet egy hónappal az amerikai elnökválasztás előtt, jövő héten jelenik meg az Egyesült Államokban.

Kiemelt tartalom
Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? Mi az a Fálun Gong, a Trumpot támogató kínai vallási irányzat, amelybe a Parlament előtt is belefuthatsz? 2024.9.23 13:51

Vallomása nem csak azért eget rengető, mert erőteljesen ellentmond férje politikájának. A republikánusok által irányított államok szigorú abortusztilalmakat vezettek be, miután 2022-ben a konzervatív többségű legfelsőbb bíróság Trump elnöksége alatt hatályon kívül helyezte a Roe kontra Wade ítéletet, amely 1973 óta védte a terhességmegszakításhoz fűződő alapjogot. 

Nem példátlan, hogy az elnök felesége férje mandátuma lejártáig magában tartja ellentmondásos nézeteit. Nancy Reagan szintén megvárta Ronald Reagan elnök távozását, mielőtt nyilvánosan kijelentette volna, hogy hisz a nők autonómiájában, de a Fehér Házban állítólag tisztában voltak az álláspontjával.