tegnap 2024.10.4 9:41
Olvasási idő 1:28
Krajnyák Petra

Megjelent a Városligetbe szánt Új Nemzeti Galéria kivitelezési pályázata, de még a kormány sem tudja, mennyibe kerülhet az épület

KULTÚRA BUDAPEST MAGYARORSZÁG ÚJ NEMZETI GALÉRIA VÁROSLIGET

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. csütörtökön közzétette a Városligetbe szánt Új Nemzeti Galéria kivitelezési pályázatát, amely szerint az épületnek három év múlva el is kell készülnie. Bardóczi Sándor főtájépítész szerint „hülyeségre mindig van pénz“.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. csütörtökön közzétette az évek óta húzódó Új Nemzeti Galéria kivitelezési pályázatát, írja a Hvg.hu. A bruttó 50 ezer négyzetméteres, hétszintes épületnek három év múlva kell elkészülnie. Gulyás Gergely még aznap úgy fogalmazott, hogy csak a közbeszerzési eljárás után tudják megmondani, mennyibe kerülne az épület befejezése.

A kiírás szerint a két pinceszintet, földszintet és négy emeletet magában foglaló épületben az állandó kiállítás területe 11 215 négyzetmétert, míg az időszakos kiállítóterek üveggalériával 1825 négyzetmétert tesznek majd ki. Ezen felül 13 ezer négyzetméternyi környezetrendezési, tájépítészeti munkára is sor kerül majd.

A Városliget Zrt. tervei szerint jövőre már el is kezdődne az Új Nemzeti Galéria építése a Városligetben. Ahogy a 444 emlékeztet: az építkezés egyébként lassan egy évtizede húzódik, az Új Nemzeti Galéria eredeti, 2016-os tervezete még 19 milliárdos költséggel számolt, ami 2020-ra már a 73 milliárdot is elérte.

2019-ben Orbán Viktor a fővárosi közgyűlésre bízta a döntést a múzeumot is magába foglaló Liget-beruházásról. Az újonnan megválasztott főpolgármester, Karácsony Gergely ezután bejelentette, hogy nem támogatja a Liget Projekt még el nem kezdett beruházásainak megvalósulását, így az Új Nemzeti Galéria megépítésével sem ért egyet.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar városokat a Kossuth Lajos utcájukról? REFRESHER-KVÍZ: Te felismered a magyar városokat a Kossuth Lajos utcájukról? 3 órája

Ugyanebben az évben a bíróság megsemmisítette a Pritzker-díjas japán Sejima and Nishizawa and Associates (SANAA) építésziroda építési engedélyét. Ez volt a 250 milliárdos összköltségvetésű Liget-projekt második épülete, amelynek megsemmisítették az engedélyét. Ezt követően azonban az iroda újabb terveket készített.

Az Új Nemzeti Galéria látványtervei. Forrás Liget Budapest

2020-ben, amikor a múzeum költségvetése 73 milliárdra nőtt, Karácsony Gergely kijelentette, hogy testével védené a Városligetet, ha mégis elindulna az Új Nemzeti Galéria építése. A főpolgármester azzal érvelt, hogy Budapest kiemelt jelentőségű, legnagyobb kiterjedésű közparkja történeti, tradicionális, használati szempontból további visszafordíthatatlan változtatásokon nem eshet át.

Bár a miniszterelnök 2022-ben magabiztosan kijelentette, hogy a Városliget úgy fog megvalósulni, ahogy eredetileg elképzelték, csakhogy a pénzhiány miatt tömegesen fújták le a beruházásokat. Mostanra azonban a pénzügyi akadály elhárulhatott, Baán László, a Szépművészeti főigazgatója szerint ugyanis „akár holnap el tudnák kezdeni“ az építkezést, hiszen érvényes építési engedélyük van, kész kiviteli tervekkel.

Az Új Nemzeti Galéria látványtervei. Forrás Liget Budapest

A Fővárosi Önkormányzat főtájépítésze, Bardóczi Sándor az üggyel kapcsolatban egy keddi Facebook-posztban azt írta: „Hülyeségre mindig van pénz, akkor is, ha másra nincs.“ Emellett hangsúlyozta, hogy közpark lévén, a Városligetbe több zöld kell, nem egy „ekkora monstrum“ hiszen minden zöldterület kincsnek számít a világ harmadik legrégebbi, több mint 200 éves közparkjában.