A cikk a Micovag támogatásával készült.
ma 2024.10.9 16:22
Olvasási idő 0:48

Tabudöntögetés a hüvelygombáról (MIT TUDSZ RÓLA, MITŐL ALAKUL KI, MIT TEHETÜNK ELLENE?) – A Te Hangod

VIDEÓ EGÉSZSÉG VIDEÓ

Mi az? Kellemetlen róla beszélni, de még kellemetlenebb együttélni vele? A hüvelygomba teljesen hétköznapi dolog, mégis tabutémának számít nők és férfiak körében egyaránt. A Refresher csapata most mégis utánajárt annak, mitől alakulhat ki a fertőzés.

Ha van téma, amiről az ember nem, hogy a munkahelyen vagy a suliban, de még a legközelebbi barátai között sem szívesen beszél, az például a hüvelygomba. Mivel tabutémának számít, sokan csak akkor tudják meg, mi ez pontosan, amikor már megtörténik a baj. Pedig a hüvelygomba minden nőben ott van, egyes tényezők azonban fokozhatják az elszaporodását. 

A hüvelyflóra túlnyomórészt tejsavtermelő baktériumokból áll, amelyek tejsavat és hidrogénperoxidot termelnek. Ez a két vegyület biztosítja a hüvely savas pH-ját (3,8-4,2). A hüvelygomba (Candida albicans) minden termékeny nő hüvelyében jelen van. A természetes hüvelyflóra része, habár az enyhén savas hüvelyi pH gátolja a szaporodását. A gomba ebben a savas miliőben nem pusztul el, de nem is szaporodik. Bármi, ami megzavarhatja a hüvelyi pH-t a gomba gyors szaporodásához vezethet.

A REFRESHER Magyarország szerkesztői és riporterei most arról tanácskoztak, mi lehet hatással a hüvelygomba szaporodására, és mi az, amivel elkerülhetőek a kellemetlen tünetek. Mennyire járul hozzá az édességfogyasztás és a szex a fertőzés kialakulásához, milyen fehérneműt érdemes hordani, és miért fontos az óvszer használata? Tabudöntögető percek következnek. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!