ma 2024.10.3 12:04
Olvasási idő 0:57
Maier Péter

PREMIER: Tóth Gabihoz, avagy Tótgabihoz intézett ódával éled újjá a Kaiba Korp zenekar – Hallgasd meg nálunk legújabb dalukat!

PREMIER: Tóth Gabihoz, avagy Tótgabihoz intézett ódával éled újjá a Kaiba Korp zenekar – Hallgasd meg nálunk legújabb dalukat!
Forrás Kaiba Korp
ZENE KAIBA KORP MAGYAR ZENE PREMIER TÓTH GABI

A pécsi Kaiba Korp kísérleti zenét játszik, amiben izgalmasan használják a népzene elemeit. És ha már népzene, éppen Tóth Gabi volt a múzsájuk legújabb dalukban, ami a REFRESHER Magyarország oldalán hallható először.

A magukat „művkaros zajzenészek“ gyülekezeteként aposztrofáló pécsi Kaiba Korp zenekar egy régi szerelemprojekt újjáélesztése, aminek egy év után érkezik új dala. A Tótgabi nemcsak a gag miatt izgalmas, ugyanis egy nép- és világzenei elemekhez ízlésesen nyúló, kísérleti projektet vetít előre. A dal nálunk hallható először.

Egy kitalált lányról szól, akinek nem volt elég a tehetség hogy a reflektorfényben maradhasson, így más eszközökhöz nyúlt. Dalunkban ezeket a történéseket szerettük volna megzenésíteni, nyilván tiszteletbe tartva a kitalált karakter magyarsághoz fűződő viszonyát, hangszerekkel alátámasztva

– fogalmaznak a zenekar tagjai.

A Tótgabi nevű fiktív karakter talán, véletlenül némi egyezést mutathat az igazi Tóth Gabival: a magyar Pink analógia, a NER-hez való kötődés, az X-Faktor és az „Isten, haza, család“ szentháromság egyaránt utalást kapnak a dalban.

Azért is izgalmas, mert tulajdonképpen ugyanazt csinálja meg zeneileg, amivel Tóth Gabi is próbálkozik, csak értelemszerűen elég más ligában. A népi furulya, hegedű és a doromb bevonásával a Kaiba Korp is erős népzenei hatást mutat, de ez esetben nem arról van szó, hogy önkényesen felhasználnák a magyar folklór alapműveit. Sajátosan, kreatívan nyúlnak ehhez a világhoz, ami mindig egy veszélyes terep, és nagy zenei kvalifikációt kíván.

A Kaiba Korp zenekar tagjai
A Kaiba Korp zenekar tagjai Forrás Kaiba Korp

Az újjáélesztett szerelemprojekt nem áll meg. A Kaiba Korp zenekar az elkövetkezendőkben havonta jelentkezik majd új dallal, jövőre pedig egy EP megjelentetésére készülnek. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!