ma 2024.9.30 14:18
Olvasási idő 0:44
Szöllősi Anna

Adele, a Green Day és Kanye West dalai is elérhetetlenné váltak az amerikai YouTube-on

ZENE ADELE JOGDÍJ KANYE WEST STREAMING YOUTUBE

Nem született még meg a YouTube és a SESAC zenei jogvédő szervezet közötti új megállapodás, ezért a streamingplatform jogdíjakra hivatkozva számos zenei anyagot tett ideiglenesen elérhetetlenné az amerikai piacon.

Több népszerű előadó zenei anyaga vált elérhetetlenné a YouTube-on az elmúlt napokban Észak-Amerikában – írja a HVG.

Azokat a felhasználókat, akik például Adele, Bob Dylan, Kendrick Lamar, Britney Spears, a Green Day vagy Kanye West számait szeretnék meghallgatni, a következő üzenet fogadja a platformon:

Ez a videó a SESAC-hoz kapcsolódó tartalom. Az Ön országában nem érhető el.

A SESAC (Society of European Stage Authors and Composers) nevű szervezet a második legrégebb óta működő zenei jogvédő szervezet az Egyesült Államokban, amihez több mint 30 ezer dalszerző, zeneszerző és kiadó több mint 1,5 millió dalának jogai tartoznak.

A YouTube felületén azért nem érhetők el egyes anyagok, mert a SESAC és a streamingszolgáltató egyelőre nem tudott dűlőre jutni és megállapodni, ugyanis még nem járt le a régi szerződés.

A YouTube a Varietynek eljuttatott közleményében azt nyilatkozta, komolyan veszi a jogdíjakat, ezért tiltotta le a platformon a SESAC-hoz tartozó tartalmakat. Mint írják, jelenleg is zajlanak a tárgyalások, hogy minél hamarabb közös nevezőre jussanak és orvosolják a problémát.

Kiemelt tartalom
Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna Cristiano Ronaldo elindította saját YouTube-csatornáját, de bár ne tette volna 2024.9.16 15:16

A lapnak nyilatkozó források szerint a YouTube részéről ez csak egy taktikai húzás lehet, hogy minél kedvezőbb feltételeket szabhasson, lentebb nyomva a fizetendő jogdíjakat.