ma 2024.10.1 15:31
Olvasási idő 2:43

Összeszedtük a legfontosabb őszi divattrendeket – Válogatás a divathetek legemlékezetesebb street style pillanataiból

DIVAT ADIDAS DIVATBEMUTATÓ STREET STYLE VIVIENNE WESTWOOD

A divathetek izgalmas street style szettjei nyilvánvalóvá tették, hogy idén ősszel a komfort, a burgudni-színű időtlen elegancia és a játékos apró részletek kerülnek a középpontpontba.

A fenttarthatóság lencséjén keresztül összeállítottunk egy olyan aktuális divatkalauzt, amely pénztárcakímélően pezsdítheti fel a szettjeidet az átmeneti időszakban.

Buy Less, dress up

A klasszikus értelemben vett trendciklusokat a divattervezők határozzák meg az őszi és tavaszi szezonban, a közösségi médiának köszönhetően azonban évről évre demokratizálódik a divatipar. A divat fokozatosan függetlenedik a piaci keretektől, és láthatóan egy olyan fenntartható és individualista jövőkép felé tart, amelyben nem kell majd szezonálisan, a trendeknek megfelelően lecserélnünk a ruhatárunkat. Emiatt most nagyobb szerepet kapnak azok a divattartalom-készítők is, akik egyéni stílusukkal szolgáltatnak inspirációt, ezzel áthelyezve a hangsúly az ötletmerítésre és a kreatív styling megoldásokra. 

Az impulzusvásárlások elkerülése végett érdemes arra fókuszálni, hogy miként tudjuk rekreálni az aktuális trendeket azokból a darabokból, amik már alapvetően a szekrényünkben vannak. „Buy less, dress up” – mondta a néhai punk divatkirálynő és aktivista, Vivienne Westwood, akinek 74 éves korában sikerült tökéletesen összefoglalnia a fenntartható divat kvintesszenciáját.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Vivienne Westwood (@valentino200)


Sportos elegancia, avagy balkán panelszökevények

Mi sem sugározza jobban az időtlen divatot, mint egy összeillő melegítőszett, legyen az Adidas vagy Juicy Couture. Nehéz azonban eldönteni, hogy kik a trend nagyobb ikonjai: Regina George anyukája, vagy az orosz paneltömbök fenegyerekei. Mindenesetre a most következő divatfotók valahol a nyugati és a keleti véglet között helyezkednek el félúton.

Ezeket galériával beilleszteni:

divat 2025 fashion week
Forrás Alessandro Levati/Getty Images
divat 2025
Forrás Alessandro Levati/Getty Images

A legtöbb melegítős divatfotó egyébként a Milan Fashion Week Adidas bemutatójáról származik, amelyre a praktikus, letisztult megoldásokkal operáló sportmárka a szürrealista divattervezőt, Beatte Karlssont választotta kollaborátorául. A konceptuális divat fiatal tehetsége általában rajzfilmszerű, szilikonból készült testtorzításokkal kísérletezik, ami – egészen moderáltan – az Adidas kollekciójába is beférkőzte magát a négy-lábujjas taposók formájában.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Beate Skonare Karlsson (@beate.karlsson)

Oversize & oversize

A 2024-es őszi trendek tekintetében jól látszik, hogy előtérbe kerülnek a komfortos sziluettek. A derékvonal hangsúlyozása és a tradicionális feminin szabásvonalak helyett a testet elnyelő, érdekes textúrával vagy printtel ellátott darabokat lesz érdemes előnyben részesíteni.

divat fashion week 2024 2025
A 2024-es koppenhágai divathéten megjelentek a horgolt, csipkés minták és a népi motívumok is. Forrás Christian Vierig/Getty Images

Ez a trend egybecseng a közelmúltban népszerűvé vált  „dressing for the female gaze” kifejezéssel is, amely azt mondja ki, hogy öltözködj a személyes érdeklődésednek, ne pedig a férfi tekintetek elvárásainak megfelelően.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Laura Maree Smith (@lau.maree)

A coquette-esztétika tartósabb, mint gondoltuk

A romantikus nosztalgiát sugárzó megjelenés továbbra is különleges helyet foglal el a divatkedvelők szívében, bár már leginkább csak hajkiegészítők formájában. A coquette-esztétika felvirágzása a modern városi élettől való elvágyódásból fakadt, pont ezért szimbólumaivá váltak a tradicionalista puffos ujjak, masnik, fodrok és a világos, természetes színek. A divatheteken bebizonyosodott, hogy hajkiegészítők formájában továbbra is aktuális marad az év egyik legmeghatározóbb stílusirányzta.

divatdivat divat divat
Galéria megtekintése
(4)

Táskaékszerek

Ha már kiegészítőtrendeknél tartunk, érdemes megemlíteni a táskaékszerek felvirágzását, amelyek gyermeki játékossággal adnak új életet régi daraboknak.

Láncok, szalagok, kulcstartók, és ékszerek – mind beszerezhetőek a hozzád legközelebbi adományboltban (valószínűleg 2000 forint alatt), neked pedig nincs más dolgod, mint hogy ráaggasd őket az önmagában már unalmassá vált táskáidra.

 

divatdivat fashion week Fityegők a koppenhágai divathéten.divathét
Galéria megtekintése
(4)

Vörösbor-színek

Valahol félúton az élénkvörös és a csokoládébarna között megtalálhatjuk az ősz legnépszerűbb árnyalatát, a burgundit. A bordós darabok nemcsak a kifutókat árasztották el, de New York, London, Milánó és Koppenhága utcáit is. A szín gyakorlatilag az örökérvényű elegancia szinonimája, ezzel tökéletesen kiszolgálja az időtlenség és a fenntarthatóság iránti vágyainkat. Szerintünk egyébként Anna Wintour sem nézett még ki semmiben annyira jól, mint egy tökéletes szabású, vintage-hatású burgundi bőrkabátban.

A bőr és burgundi is visszajön. divat 2025divat 2025divat 2025
Galéria megtekintése
(4)

Corpo-chic

Januárban megélhettük az „office syren” felvirágzását, amely elsősorban a kétezres évek irodai csábítóinak és szexi titkárnőinek megjelenését volt hivatott felidézni. Őszre a trend kicsit uniszexebb irányba érlelődött: jelenleg reneszánszukat élik a dobozos sziluettek, kashmír kötött pulcsik és mellények, illetve a keményre vasalt inggallérok.

divat 2025divat 2025divat 2025divat 2025
Galéria megtekintése
(5)

Skótkocka

A fentebb említett ikonikus divattervező, Vivienne Westwood munkásságának többek között az is célja volt, hogy a rendszerellenesség szimbólumává varázsolja a tartánt, ami mindaddig az Egyesült Királyságbéli uralkodóházainak szimbólumaként funkcionált. Ennek eredményeként a skótkocka elválaszthatatlanul összeforrt a punkkal, majd később a grunge stílussal. A szövött minta jelenleg a londoni székhelyű Chopova Lowena legújabb kollekciójának köszönhetően kezd újra beférkőzni az alternatívan öltözködő fiatalok látóterébe.

divat2025divat 2025
Galéria megtekintése
(2)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!