tegnap 2024.9.23 13:53
Olvasási idő 0:45
Szöllősi Anna

Darabjaira törték Aj Vej-vej művész-aktivista egyik szobrát

KULTÚRA AJ VEJ-VEJ MŰVÉSZET SZOBRÁSZAT

Aj Vej-vej kortárs művész és aktivista szereti borzolni a kedélyeket – az egyik rosszakarójának sikerült visszájára fordítani a dolgot és saját magára vonni a figyelmet, amikor tönkrezúzta a kínai származású művész egyik szobrát Bolognában.

Az incidens a hétvégén történt Aj Vej-vej bolognai kiállításán a Palazzo Favában, ahol egy 57 éves cseh férfi tönkretette a művész egyik porcelánszobrát – írja a Hypebeast

Beszámolók szerint Vaclav Pisvejc igen hírhedt a művészszférán belül arról, hogy rendszeresen végez pusztítást kiállításokon, többek között 2018-ban megrongált egy Marina Abramović-festményt. A kamerák a kínai művész Who am I? című tárlatának megnyitóján rögzítették, hogy Pisvejc leüti a Porcelain Cube elnevezésű szobrot a talapzatról, majd az egyik törött darabkát a feje fölé emeli.

Kiemelt tartalom
A közönségre bízta az életét és a testét, máskor órákig véres csontokat mosott – Marina Abramović elképesztő performanszai A közönségre bízta az életét és a testét, máskor órákig véres csontokat mosott – Marina Abramović elképesztő performanszai 2024.1.12 17:52

„Az ő érdekében remélem, hogy nem sérült meg a porcelándaraboktól” – reposztolta a darabjaira tört műalkotásról készült fotót maga a művész. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Ai Weiwei (@aiww) által megosztott bejegyzés

Mivel a kiállítás zártkörű volt, és csak a meghívottaknak szólt, egyelőre nem világos, a rongáló hogyan jutott be a terembe. A férfit még a helyszínen letartóztatták. 

A Kínában született disszidáns művész rendszerint kritizálja és tematizálja az autoriter rendszereket, a szólásszabadság szükségességének egyik leghangosabb szószólója, és a védjegyévé vált, hogy munkáiban bemutat a hatalmat megtestesítő épületeknek. Megkérdőjelezi a mesterséges intelligencia létjogosultágát is, legutóbb például egy monumentális köztéri installáció eszközével, amelyet a CIRCA művészeti szervezettel közösen mutatott be a londoni Piccadilly Circuson.
Aj Vej-vej
Forrás GettyImages / Roberto Serra - Iguana Press