ma 2024.9.22 10:59
Olvasási idő 1:02
Masszi-Rigó Csilla

Külön biztonsági kamera védi Moo Denget, az Instagram és a TikTok leghíresebb vízilóbabáját

ÉLETMÓD ÁLLATKERT MOO DENG TIKTOK VÍZILÓ

Moo Deng igazi internetes szenzációvá vált, a vízilóbabáról készült mémek vírusmódra terjednek az interneten. Egy ilyen sztárt védeni kell, ezért is figyelik fokozottan az állat minden egyes mozdulatát.

Eleven, apró, reakciói pedig egészen dramatikusak – sokak szerint emiatt lett óriási internetes szenzáció a thaiföldi Khao Kheow Open Zoo állatkert egyik legfiatalabb lakója, a kéthónapos Moo Deng (magyarul Pattogó Malac, ez egy thai húsgolyóféle). A július 10-én született víziló az elmúlt hetek egyik leghíresebb méme lett az interneten. Gondozója, Atthapon Nundee évek óta oszt meg tartalmakat az interneten az állatkert lakóiról, Moo Deng népszerűsége azonban még őt is meglepte. 

„Azt szerettem volna, hogy minél többen megismerjék őt, megnézzék az állatkertben, vagy legalább online kövessék, és hagyjanak neki kedves kommenteket. De erre az őrületes népszerűségre nem számítottam” – idézi a gondozót a CBS. Az elmúlt hetekben több tízezren látogattak el a sziracsai állatkertbe, ahogy azonban azt Nundee is elmondta, a látogatók sokszor nem hagyták nyugton a kifutóban lévő állatot, és ételt bedobálva próbálták meg rászedni arra, hogy valami vicceset csináljon. 

Erre reagálva az állatkert olyan biztonsági kamerát szerelt be Moo Deng védelmére, amely kifejezetten a kisvíziló mozgását ellenőrzi, egyben felhívták a látogatók figyelmét arra, hogy amennyiben bántódása esik az állatnak, az állatkert azonnal a hatóságokhoz fordul. Moo Denget már a helyi cégek is felfedezték, az állatkert azonban éppen azon van, hogy levédesse Moo Deng nevét és arcképét.

moo deng vizilo thaifold tiktok instagram
Moo Deng a róla készült egyik leghíresebb fotón. Forrás Carola Frentzen/picture alliance via Getty Images

Az intézmény vezetése abban bízik, hogy Moo Deng által fejleszthetik az állatkertet, ezzel védve azt a több mint ott élő kétezer állatot, akik közül több is veszélyeztetett faj. Moo Deng törpe vízilóként szintén veszélyeztetett faj, a Nyugat-Afrikában őshonos állatpopuláció ugyanis már csak 2000-3000 példányt számlál a vadonban az orvvadászat és az élőhelyek szűkülése miatt.