ma 2024.9.20 16:14
Olvasási idő 0:46
Szöllősi Anna

Közel ötven év után először nem állami múzeumban nyílt meg a budapesti World Press Photo kiállítás

KULTÚRA BIODÓM BUDAPEST FOTOGRÁFIA KIÁLLÍTÁS WORLD PRESS KIÁLLÍTÁS

Tavaly még a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezték meg a World Press Photo kiállítást, ami a botrányok miatt idén sem a Nemzeti, sem a Néprajzi Múzeumnak nem kellett, ezért a tárlatnak 48 év után először nem állami múzeum, hanem a Biodóm ad helyet.

Huszonnégy országból 31 fotográfus képeit mutatja be az idei World Press Photo kiállítás, amely csütörtök este nyílt meg a Biodómban. Budapest 48 éve ad otthont a tárlatnak, azonban idén először történik meg, hogy a kiállítást nem állami múzeumban rendezik meg – írja az MTI.

„Ebben az évben először fordult elő, hogy a magyar fővárosban nem állami, hanem önkormányzati helyszínen rendezik meg a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit bemutató tárlatot“ – hívta fel a figyelmet Désirée Bonis, a Holland Királyság budapesti nagykövete a kiállítás csütörtöki megnyitóján.

world press, biodom
Forrás MTI/Szigetváry Zsolt

Ahogy arról mi is beszámoltunk, 2023-ban a Mi Hazánk a Fidesz „gyermekvédelmi“ törvényére hivatkozva elérte, hogy a sajtófotókat csak 18 éven felüli látogatók nézhessék meg a Nemzeti Múzeumban, melynek akkori főigazgatóját, L. Simon Lászlót nem sokkal később ki is rúgták pozíciójából.

Révész Tamás, a World Press Photo szervezője a HVG-nek elmondta: idén már helyszínt találni sem volt könnyű, ugyanis elzárkózott Demeter Szilárd, valamint visszakozott a Néprajzi Múzeum is.

Több mint 30 éve szervezem a World Press Photo kiállítást Magyarországon, de ilyen kanosszát még nem jártam, mint idén

– mondta Révész a lapnak. 

A World Press Photo kiállítás szeptember 20. és október 27. között várja az érdeklődőket a budapesti Biodómban.