ma 2024.9.20 14:05
Olvasási idő 0:36
Szöllősi Anna

Androidosokat figyelmeztet a Google: kapcsold ki a 2G-t, ha jót akarsz magadnak

TECH-TUDOMÁNY GOOGLE HACKER HACKERTÁMADÁS TELEFON

Filléres, de rafinált trükkel próbálkoznak a csalók, amit azonban egy rendkívül egyszerű módszerrel kivédhetnek azok, akiknek Android fut a telefonjukon.

A Google egy blogbejegyzésben figyelmeztetett, hogy internetes csalók egy filléres, ám egészen könnyen kivédhető módszerrel próbálnak adatokat lopni a felhasználóktól. Éppen ezért azt javasolják az androidos felhasználóknak, hogy tiltsák le a telefonjukon a 2G-s hálózatokra való csatlakozás lehetőségét, mert a bűnözők ezeken keresztül férkőzhetnek be a készülékekbe. 

A hackerek rádióeszközöket használnak, amik – a mobilszolgáltatók hálózati antennáihoz hasonlóan – úgynevezett bázisállomásokat hoznak létre. A telefonok ezekre tudnak rácsatlakozni, a készülékeket pedig megfigyelhetik, lehallgathatják, és a spamszűrőt megkerülve adathalász SMS-eket küldhetnek rá, banki adatokra pályázva.

A 24.hu azt írja: a csalók gyakran autóval járják a városokat, vagy gyalog sétálgatnak a hátizsákjukba rejtett rádióeszközzel, és várják, hogy környezetükben minél több eszköz rácsatlakozzon az általuk irányított 2G-s hálózatra. Amelyik telefon ezt megteszi, megkapja az átverős üzenetet, amit a bűnözők ráadásul egy mobilalkalmazás segítségével testre tudnak szabni, teljesen hitelesnek kinéző SMS-eket továbbítva.

A 2G-s hálózatokra való csatlakozást a BeállításokHálózat és InternetSIM menüpontokon keresztül tudjuk kikapcsolni.