2024.9.17 12:52
Olvasási idő 1:09
Masszi-Rigó Csilla

Róma már nem bírja a turistákat, fizetőssé válhat a Trevi-kút

UTAZÁS OLASZORSZÁG RÓMA TURIZMUS

A rengeteg szálláshely miatt a helyi diákok és fiatal párok alig tudnak lakást találni az olasz fővárosban, amelynek vezetése különadóval és a Trevi-kút fizetőssé tételével mérsékelné a tömegturizmus káros hatásait.

Nem bírja a tömegturizmust Róma, a város vezetése ezért különadóval és az egyik leghíresebb látnivaló, a Trevi-kút fizetőssé tételével mérsékelné a városba látogatók számát, írja az MTI.

Alessandro Onorato, a főpolgármesteri hivatal idegenforgalmi tanácsos egy hétfői sajtótájékoztatón beszélt arról: a turisták és a helyi lakosok számára is tarthatatlanná vált a helyzet, ezért 2025-től arányos idegenforgalmi adót terveznek bevezetni.

trevi kut roma fizetes idegenforgalmi ado
A Trev-kútnál fizetős rendszert alakíthatnak ki, a két eurós belépővel nemcsak a tömeget mérsékelnék, a környéken portyázó zsebtolvajok száma is csökkenhetne Forrás Athlantide Phototravel/ Getty Images

A mostani tervek szerint a szállodákban és más szálláshelyeken az egy éjszakáért fizetett ár öt százalékát kérnék el, az arány pedig annál inkább csökkenne, minél távolabb foglal szállást az ember. Ebben az esetben olyan térsége is lehetne a városnak, ahol már egyáltalán nem kell idegenforgalmi adót fizetni.

Kiemelt tartalom
Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba Nézz körül úgy Budapesten, mint egy turista – 5 programötlet, hogy (újra) beleszeress a magyar fővárosba 2024.8.17 10:22

Jelenleg a fővárosban működő, online kiadott szálláshelyek hatvan százaléka a központi belső kerületekben található, a változások pedig azt eredményezhetik, hogy a többi városrész is részesül a jövőben a turizmus gazdasági előnyeiből.

A tömegturizmus korlátozását szolgálja a város azon terve is, ami két évre blokkolná a város központjában lévő lakások teljes egészének vagy egy-egy szobájának idegenforgalmi célra való kiadását.

A főtanácsos szerint túlságosan gyorsan szaporodnak a turistáknak fenntartott szálláshelyek, miközben a helyi diákok, fiatal párok alig tudnak lakást bérelni a környéken, ráadásul a belváros üzleteinek harminc százaléka szuvenírbolttá alakult át.

Kihalóban a kézműveshagyomány, amely Róma lelkét képviselte – hangzott el a sajtóeseményen, ahol arra is fény derült, hogy 2023-ban közel 50 millió látogató érkezett Rómába, akik fejenként 4,1 éjszakát töltöttek a városban. Az idei évre ennél is magasabb számokat várnak, a 2025-ös, jubileumi szentévben pedig rekordot akarnak dönteni az egyházi zarándokturizmus segítségével.

A sajtótájékoztatón szóba került a város egyik legzsúfoltabb pontja, a Trevi-kút is, amit a jövőben fizetőssé tennének a turisták számára, de a rómaiak továbbra is ingyen látogathatnák. A teret két kapuval, fejenként kéteurós belépővel tennék átláthatóbbá, valamint korlátoznák az itteni étel- és italfogyasztást is.