2024.9.12 10:00
Olvasási idő 1:32
Maier Péter

PREMIER: A függőség mítosza szólal meg a flipperezők új himnuszában – Nézd meg nálunk a Wake Up 1230 új klipjét!

PREMIER: A függőség mítosza szólal meg a flipperezők új himnuszában – Nézd meg nálunk a Wake Up 1230 új klipjét!
Forrás Rohonczi Anita / Wake Up 1230
ZENE MAGYAR ZENE PREMIER WAKE UP 1230

A Baksa-Soós Attila, Frenk, Papp Szabi és Beck Zaza által alapított Wake Up 1230 zenekar videóklipje nálunk látható először.

Hazai alterzenei szcénából jól ismert zenekarok tagjaiból organikusan alakult a Wake Up 1230 zenekar 2021 tavaszán Baksa-Soós Attila, Frenk, Papp Szabi és Beck Zaza régre visszanyúló szakmai barátságának eredményeképpen. Az angol nyelven alkotó banda Wild Colours című debütáló lemeze ebben az évben jelent meg, most pedig második albumuk rolloutjára készülnek, amelyről két dal (Silver Screen, Fat Man) már napvilágot látott. A harmadik, Pinball Trance címmel, illetve a hozzá készült videóklip nálunk, a Refresher Magyarország oldalán hallható és látható először.

„Mindig is lenyűgözött az a hősszerelmes mentalitás, amikor egy világhírű szupermodellel esel szerelembe. Egy flipperrel hasonló a szitu: ha transzba is kerülsz, teljesen soha nem lesz a tiéd”

– meséli egyik legnagyobb szenvedélyéről Baksa-Soós Attila, a Wake Up 1230 frontembere és dalszövegírója, aki még Düsseldorfban élt, amikor összehoztak a barátaival egy illegális pinceklubot, benne egy leszakadt, 1978-as Bally Playboy flipperrel. „Amióta nem iszom, azóta a függőség egy kicsit átalakult, most a flipperekről nehéz leszakítani“ – teszi hozzá Baksa-Soós.

Kiemelt tartalom
PREMIER: Chilles souldallal ünnepli a különbségekben rejlő szépségeket Noira – Nézd meg nálunk a hozzá készült klipet! PREMIER: Chilles souldallal ünnepli a különbségekben rejlő szépségeket Noira – Nézd meg nálunk a hozzá készült klipet! 2024.9.9 9:53

Ilyen értelemben tehát a Pinball Trance egyaránt szól a függőség pszichológiájáról, mintsem hogy csak óda lenne egy ügyességi játékhoz. A géppel való egybeolvadás, az érzékszervek csúcsra járatása és az időtlenség mind-mind megbújnak a dalszöveg sorai között. „Életünk örökérvényű helyzetei itt metaforaként jelennek meg. A flippertábla célpontjainak drámai magánya összehasonlítható minden célkeresztbe került ember vagy közösség kirekesztettségével” – egészíti ki az alkotói szándékot a Wake Up 1230 frontembere.

A Wake Up 1230 tagjai: (balról) Frenk, Beck Zaza, Papp Szabi és Baksa-Soós Attila
A Wake Up 1230 tagjai: (balról) Frenk, Beck Zaza, Papp Szabi és Baksa-Soós Attila Forrás Rohonczi Anita / Wake Up 1230

„A függőséget, mint témakört vizuális cselekménnyel nehéz kifejezni, ezért is választottam inkább az asszociatív montázsokat, amikkel az érzéseket tükröztem a lencsére. Különben meg csodálatos volt együtt dolgozni négy ilyen egyedi karakterrel, imádta őket a kamera”

– meséli Rohonczi Anita, a videóklip rendező-operatőre.

Aki játszott már flipperrel, azt nem fogja meglepni a tény, hogy a játék pontosan ugyanolyan függőséget képes okozni, mint a drog, az alkohol vagy a dohányzás. Nem véletlenül tiltották be a gépeket Amerikában, sőt, Olaszország is tett hasonló lépéseket, amikor a maffia rájött, mekkora adókerülő üzleti lehetőség van a fillérekkel működő gépek kihelyezésében, majd a pénz begyűjtésében.

A Wake Up 1230 tagjai, illetve Papp Charlotte, a klip főszereplője
A Wake Up 1230 tagjai, illetve Papp Charlotte, a klip főszereplője Forrás Robertson Anett

Bagdi Gréti, a zenekar menedzsere és egyben a klip porducere szerint nem csak a mának született a projekt: „Egy olyan klipet szerettünk volna létrehozni, amely segít abban, hogy a fiúk Pinball Trance című száma idővel a flipperezők himnuszává váljon“ – fogalmazott.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Fred Againnel és Rex Orange Countyval indítjuk be az őszi albumdömpinget Playback Péntek: Fred Againnel és Rex Orange Countyval indítjuk be az őszi albumdömpinget 2024.9.6 12:29

A flipper-himnusz élőben először a gödöllői Trafo Clubban hangzik majd el szeptember 20-án, ahol a Wake Up 1230 előtt a pécsi fiatalokból álló Doggos melegíti majd a színpadot.