2024.9.10 12:17
Olvasási idő 1:26
Masszi-Rigó Csilla

Hazatért a magyar paralimpiai csapat: a legeredményesebb sportoló 36 millióval kevesebbet kap, mint az olimpiai csapat legjobbja

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA OLIMPIA PARALIMPIA

Öt arany-, hat ezüst- és négy bronzéremmel tért haza a magyar paralimpiai csapat Párizsból, de az állam csak feleannyit fizet a paralimpiai érmekért, mint amennyit az olimpikonok kapnak. Az aránytalanság miatt petíciót indítottak, változást követelnek.

Hétfő délután megérkezett Magyarországra a magyar paralimpiai válogatott. A magyar csapat idén 13 sportág 39 sportolóját delegálta Párizsba, és összesen 15 éremmel (valamint számos kiemelkedő helyezéssel) a 26. helyen végzett az összesített éremtáblázaton.

A paralimpia legeredményesebb hazai sportolója Konkoly Zsófia úszó lett, aki két aranyérme mellett egy ezüstöt is szerzett. Őt követi a szintén úszó Pap Bianka, aki mindhárom éremtípusból hazahozott egyet-egyet, Ekler Luca atléta pedig egy arannyal és egy ezüstéremmel büszkélkedhet.

konkoly zsofia paralimpia penzjutalom olimpia
Konkoly Zsófia aranyérmes úszó paralimpikon. Forrás MTI/Koszticsák Szilárd

A Hvg.hu összeszámolta, milyen pénzjutalomban részesülnek a magyar csapat érmes paralimpikonjai: 

  1. Konkoly Zsófia (úszás), 2 arany- és 1 ezüstérem, 74,635 millió forint
  2. Pap Bianka (úszás), 1 arany-, 1 ezüst- és 1 bronzérem, 62,81 millió forint
  3. Ekler Luca (atlétika), 1 arany- és 1 ezüstérem, 47,135 millió forint
  4. Luterán Petra (atlétika), 1 ezüstérem és 1 negyedik hely, 31,46 millió forint
  5. Veres Amarilla (kerekesszékes vívás), 1 ezüst, 1 ötödik és 1 nyolcadik hely, 29,04 millió forint
  6. Kiss Péter Pál (kajak-kenu), 1 aranyérem, 27,5 millió forint

Azt már a paralimpia kezdete előtt is tudni lehetett, hogy az állam pontosan feleannyi pénzjutalmat oszt ki egy paralimpiai éremért, mint az olimpikonok esetében. A paralimpiai aranyérem 27,5 millió forintot, az ezüst 19,635 millió forintot, a bronzérem 15,675 millió forintot ér, míg a negyedik helyért 1,825 millió forintot, az ötödik helyért 7,865 millió forintot, a hatodik helyért 6,270 millió forintot, a hetedik helyért 3,135 millió forintot, a nyolcadik helyért 1,540 millió forintot kapnak az élsportolók. 

A magyar olimpiai csapat legeredményesebb sportolója, a két ezüsttel és egy bronzzal hazatérő Csipes Tamara 110,89 millió forintot kap, ami 36,255 millió forinttal több, mint a két arannyal és egy ezüsttel hazatérő Konkoly Zsófia jutalma.

Az aHang az egyenlő bánásmód elérése érdekében petíciót indított, amelyet több mint ötezren írtak alá. Ezt hétfőn azzal a kéréssel adták át Schmidt Ádám sportért felelős államtitkárnak, hogy változtassák meg a jelenlegi rendszert és adjanak ugyanannyi pénzjutalmat a paralimpikonoknak, mint az olimpikonoknak. 

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

„Ez az aránytalanság nemcsak méltatlan, de ellentétes azzal az értékkel, amit a paralimpiai mozgalom képvisel. A paralimpikonok is ugyanazért az országért küzdenek, ugyanazzal az elszántsággal és odaadással, mint olimpikon társaik. Eredményeik és teljesítményük ugyanolyan büszkeséggel töltenek el minket, és méltóak arra, hogy ugyanazt a megbecsülést kapják, mint az olimpikonok“ – írják.

Az államtitkártól 30 napon belül várnak visszajelzést.