2024.9.9 12:29
Olvasási idő 1:13
Kovács M. Dávid

Oscar-díjas rendezőlegenda nyitja meg a Budapesti Klasszikus Film Maratont

FILMEK + SOROZATOK BUDAPEST BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATON COSTA-GAVRAS FILMFESZTIVÁL

Wim Wenders mellé egy újabb nagy név is beesett: Costa-Gavras jövő héten személyesen is ott lesz az Arany Medve-díjas "Zenedoboz" budapesti vetítésén.

A görög származású francia rendezőlegenda, Costa-Gavras személyesen mutatja be Arany Medve-díjat nyert, Zenedoboz című filmjét a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

A 91 éves rendező a fesztivál díszvendégeként szeptember 17-én, jövő kedden, az Uránia Nemzeti Filmszínházban nyitja meg az eseményt – jelentette be hétfőn a Nemzeti Filmintézet.

Costa-Gavras görög-francia filmrendező a 2024-es cannes-i filmfesztiválon.
Costa-Gavras görög-francia filmrendező a 2024-es cannes-i filmfesztiválon. Forrás Ernesto Ruscio / Getty Images

A politikai thriller műfaját megújító Costa-Gavras elsősorban politikai és társadalmi témájú filmjeiről ismert. Mintegy hét évtizedet felölelő pályafutásának egyik kiemelkedő alkotása a Zenedoboz (Music Box), amely a 20. századi magyar történelem tragédiájára tekint vissza.

A magyar származású Joe Eszterhas forgatókönyvéből készült film részben Magyarországon, Jessica Lange és Armin Mueller-Stahl főszereplésével forgott. Az 1989-ben bemutatott, majd a berlini filmfesztivál fődíjával elismert filmben mások mellett Törőcsik Mari és Kenderesi Tibor is felbukkan, producere pedig Andy Vajna volt.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

A filmmegőrzés és az oktatás ügye iránt mélyen elkötelezett Costa-Gavras – aki 1982-ben az Eltűntnek nyilvánítva című filmjéért kapott Oscar-díjat – másnap, tehát jövő szerdán, a Filmörökség a 21. században című kerekasztal-beszélgetésen is részt vesz a Francia Intézetben.

Wim Wenders is díszvendég lesz a filmmaratonon

A kortárs európai film meghatározó alakja, Wim Wenders szintén a Budapesti Klasszikus Film Maraton díszvendége lesz, világhírű alkotásai nagyvásznon lesznek láthatók, valamint több vetítést követően közönségtalálkozó is lesz a világhírű filmessel.

„Ki akar aludni, ha száz filmet is meg lehet nézni?” – tette fel a kérdést a budapesti közönségnek Wenders, aki Budapesti Klasszikus Film Maratonon veszi át a FIAF 2024-es díját a filmmegőrzés jelentőségének népszerűsítéséért.

A Budapesti Klasszikus Film Maraton az olyan klasszikusok mellett, mint a 8 és 1/2, az Alkony sugárút, az Alphaville, az Ének az esőben, a Hair és a frissen felújított Csapd le csacsi, látható lesz például az európai összefogással restaurált, erotikus bűnügyi thriller, az 1920-as A halál után című némafilm is, de itt lesz a restaurálási premierje a Hugó, a víziló című, amerikai-magyar koprodukcióban készült animációs filmnek is.

A Zenedoboz ünnepi vetítésre korlátozott számban vásárolhatók jegyek az Uránia Nemzeti Filmszínház oldalán.