2024.9.8 12:21
Olvasási idő 1:31
Maier Péter

„Láttam, ahogy az égő Rebecca a házam felé fut, és segítségért kiált“ – számolt be a BBC-nek a meggyilkolt futó szomszédja

SPORT FUTÁS HALÁL KAPCSOLATON BELÜLI ERŐSZAK OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK REBECCA CHEPTEGEI TÁRSADALOM
Érzékeny tartalom
A cikk tartalmazhat:
  • terméket vagy szolgáltatást 18 éven felüliek számára
  • szex, meztelenség vagy más felnőtt tartalom
  • erőszakos, véres vagy arra érzékenyek számára nem megfelelő tartalom
Igen, elmúltam 18 éves
És el szeretném olvasni a cikket.
Vissza a nyitóoldalraVissza

Rebecca Cheptegei szomszédja és hozzátartozói a BBC-nek nyilatkoztak a volt barátja által benzinnel leöntött és felgyújtott olimpikonról.

A brutális kegyetlenséggel, a volt barátja által meggyilkolt uganadi futó, Rebecca Cheptegei otthonába látogatott el a BBC. A kenyai faluban többek között az olimpikon szomszédjával is beszélgettek, aki szemtanúja volt annak, hogy Cheptegei lángok között futott ki otthonából segítségért kiáltva.

„A házban voltam, és hallottam, hogy emberek tüzet kiáltanak. Amikor kijöttem, láttam, ahogy az égő Rebecca a házam felé fut, és segítségért kiált'”

– mondta könnyes szemmel Agnes Barabara, Cheptegei közvetlen szomszédja a BBC-nek.


„Amikor vízért mentem, és elkezdtem kiabálni a segítségért, a támadója ismét megjelent, és még több benzinnel locsolta le, de aztán ő is égni kezdett, és elrohant a kert felé, hogy megpróbálja eloltani a tüzet. Ezután mentünk segíteni Rebeccának.”

Barabara elmondta, még soha senkit nem látott „élve elégni”, és az eset után napokig nem tudott enni.

„Nagyon jó szomszéd volt, nemrég megosztotta velem a kukoricáját, amit betakarított” – meséli.

A rendőrség gyilkosságként kezeli a halálesetet, és a volt élettársát nevezte meg fő gyanúsítottként. A helyi hatóságok szerint a két fél között konfliktus azon a kis földdarabon robbant ki, ahol Cheptegei élt, és az ügy épp megoldásra várt. A férfi ellen vádat emelnek a bíróságon, amint kikerül a kórházból, ahol továbbra is lábadozik az incidens során szerzett sérüléseiből. „Nyitottunk egy aktát, a nyomozás előrehaladott állapotban van” – mondta Kennedy Apindi nyomozó.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

A futó családja és ismerősei egyaránt szerény és jóindulatú embernek írják le a meggyilkolt futónőt. Testvére szerint pénzügyi okokból romlott meg viszonya volt élettársával, aki számonkérte, hogy mihez kezd azzal a sok pénzzel, amit megkeres. A testvére szerint tavaly szakítottak, de Cheptegei nem lelt békére a férfi miatt, és ez az olimpiai teljesítményére is rányomta a bélyegét. 

„Ami igazán szívszorító, hogy a gyermekei szemtanúi voltak az édesanyjuk ellen elkövetett támadásának”

– mondta könnyeivel küzdve a BBC-nek Joan Chelimo, a Tirop's Angels szervezet alapítója. A csoport egy sportolók által vezetett, a nemi alapú erőszak ellen küzdő aktivista egyesülés, amelynek alapítója arról számolt be, hogy az ugandai Cheptegei a harmadik sportoló, akit az elmúlt három évben megöltek Kenyában, és mindegyik esetben az áldozat partnereit nevezte meg a rendőrség fő gyanúsítottként.

Ha bántalmazás (akár, szóbeli, lelki, fizikai, szexuális vagy gazdasági erőszak) áldozata vagy, hívd ingyenesen a NANE Segélyvonalat a +36 80 505 101-as telefonszámon, ha pedig jogi természetű kérdésed van, keresd bizalommal a PATENT Egyesület szintén ingyenes jogsegély-szolgálatát a +36 21 20 22 083-as számon.