2024.9.6 14:46
Olvasási idő 1:27
Masszi-Rigó Csilla

Pornóoldalakra is felkerült az LMBTQ-ellenes plébános, aki Orbán Viktor és a Megafon irodáját is megáldotta

KÖZÉLET BESE GERGŐ EGYHÁZ MAGYARORSZÁG VALLÁS

Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek felfüggesztette papi szolgálata alól Bese Gergő dunavecsei plébánost, aki tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal, miközben nyíltan lépett fel az LMBTQ-közösség és Hodász András ellen.

Válasz Online információi szerint melegpartikon vett részt, illetve tartós intim kapcsolatot ápolt más férfiakkal Bese Gergő dunavecsei plébános, aki több kormánypári politikus szerint is bizonyíthatóan ment szembe az egyházi normákkal. Ő volt az a plébános, aki a Karmelita kolostorban megáldotta Orbán Viktor irodáját, de a Megafon és a Pesti Srácok is őt kérte fel szerkesztőségeik megáldására.

A portál cikke szerint videófelvételekkel és telefonos üzenetváltásokkal is igazolható, hogy a plébános titkos életet élt, ráadásul egyes kisfilmek még internetes pornóoldalakra is felkerültek. Az ügy azért lehet kínos a kormánynak, mert Bese Gergő az elmúlt években – ahogy a Válasz Online fogalmaz – egyik legfőbb képviselője volt annak a fajta „politikai kereszténységnek”, ami a Fidesz érdekeit rendre a hitéleti dolgok elé helyezi.

Bese Gergő nem csak a Karmelitát és a már említett szerkesztőségek irodáit áldotta meg, rendszeresen felszólalt a kormány által elnevezett LMBTQ-propaganda ellen, kritizálta az egyházból kiváló, később coming outoló Hodász Andrást, gyakran publikált a Rétvári Bence holdudvarába tartozó Vasárnap.hu-n, a 2022-es választások előtt pedig egy budai templomban kampányolt amellett, hogy a hívek szavazzanak a Fidesz-KDNP koalícióra, ugyanis aki az ellenzékre szavaz, a vidéki templomok tömeges bezárására szavaz.

Tavaly még Tóth Gabi válásának ügyében is felszólalt, akkor azt mondta:

Az volt a baj, hogy a botrány kirobbanása előtt közvetlenül is hangoztatta a keresztény, családvédő meggyőződését, miközben már benne járhatott a bűnben.

A lap több kérdéssel is megkereste Bese Gergőt, mielőtt cikkét publikálta volna, a plébános azonban nem válaszolt. Bábel Balázs kalocsai-kecskeméti érsek – akinek egyházmegyéjében Bese szolgált – a cikk megjelenése után azonban közleményben hozta a Válasz Online tudomására, hogy „Bese Gergő Pétert 2024. szeptember 6-i hatállyal felfüggesztette papi szolgálata alól”.

„Az Apostoli Nunciatúra értesült a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye papját érintő súlyos vádakról. A kánonjogi előírásoknak megfelelően ezek a vádak azonnal továbbításra kerültek az említett pap ordináriusának, aki mint illetékes egyházi hatóság folytatja le a vizsgálatokat” – közölte az ügyben Michael Wallace Banach, Magyarország apostoli nunciusa, a Szentszék magyarországi nagykövete.

A Válasz Online információi szerint Bábel Balázst nagyon megrázta az ügy, hiszen jó kapcsolatot ápolt Besével, kettős életéről azonban semmit sem tudott. A lap úgy tudja, a plébános aktája a legfelsőbb kormányzati köröket is megjárta, „a Szájer-történethez mérhető, csak annál is durvább” ügyként beszélnek róla.

Bese Gergő Facebook-profiljai időközben elérhetetlenné váltak.