2024.9.6 12:26
Olvasási idő 0:40
Masszi-Rigó Csilla

Változik a YouTube: a tizenévesek mentális egészsége érdekében módosítják a platformot

TECH-TUDOMÁNY FITNESZ INTERNET TESTÉPÍTÉS TESTKÉPZAVAR YOUTUBE

Módosítják a YouTube algoritmusát, amely a kamaszok mentális egészségére hivatkozva korlátozza a tizenévesek fitnesztartalmaknak való kitettségét.

A YouTube világszerte, így Magyarországon is módosítja tartalomajánló algoritmusát annak érdekében, hogy segítsen megvédeni a fiatalok mentális egészségét, valamint hozzájáruljon egészséges testképük fenntartásához és kialakításához – írja a Guardian cikke nyomán a 24.hu.

A videós platform a jövőben nem ajánl olyan tartalmakat a 13-17 éves korosztálynak, amelyek egy bizonyos testsúlyt vagy edzettségi szintet idealizálnak, a szakértők szerint ugyanis az ilyen tartalmak negatív hatással lehetnek a felhasználók mentális egészségére és testképére.

youtube algoritmus valtozas gyerekek
Változik a YouTube algoritmusa. Forrás Jaque Silva/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A YouTube kiemelte: ezek a tartalmak egyáltalán nem sértik az oldal felhasználási irányelveit, a videók ezért nem tiltva lesznek, az algoritmusok csupán nem fognak hasonló mozgóképeket ajánlani, de amennyiben a felhasználók rájuk keresnek, kortól függetlenül is meg tudják tekinteni a témában fellelhető tartalmakat.

Kiemelt tartalom
Így csapta ki magát Ryan Reynolds az új Deadpool-filmre, hogy ne nézzen ki rosszul Hugh Jackman mellett Így csapta ki magát Ryan Reynolds az új Deadpool-filmre, hogy ne nézzen ki rosszul Hugh Jackman mellett 2024.8.18 8:46

Allison Briscoe-Smith gyermekekkel foglalkozó klinikai pszichológus szerint az ehhez hasonló intézkedések segíthetnek a kamaszok egészséges testképének fenntartásában, ugyanis főleg erre az életszakaszra jellemző, hogy másokkal hasonlítják össze magukat a serdülőfélben lévő gyerekek.

Az intézkedés mindenképp üdvözölendő, de kérdés, hogy mennyire lesz hatásos, a kiskorúak jelentős része ugyanis nem a valódi életkorát adja meg, amikor közösségi oldalakra regisztrál.