2024.9.5 9:07
Olvasási idő 1:01
Kovács M. Dávid

Egy 14 éves diák rendezett mészárlást egy georgiai középiskolában

KÖZÉLET EGYESÜLT ÁLLAMOK ISKOLA LÖVÖLDÖZÉS

Egy 14 éves tanuló, Colt Gray lövöldözött a winderi Appalachee High School épületénél. A lövöldözésben négy ember vesztette életét, két diák és két felnőtt meghalt, többen megsérültek.

Egy 14 éves tanuló nyitott tüzet tanáraira és diáktársaira az amerikai Georgia államban, az Atlantához közeli Winder város Appalachee High School nevű középiskolájában szerdán – írja a helyi hatóságok közlése nyomán az amerikai sajtó.

A CNN szerint a lövöldözésben négyen meghaltak, illetve legalább kilenc ember megsebesült. Az iskolai ámokfutásban két 14 éves diák (Mason Schermerhorn és Christian Angulo), valamint két tanár (Christina Irimie és Richard Aspinwall) vesztette életét. Az iskola honlapja szerint mindkét felnőtt áldozat matematikát tanított.

A kilenc sebesültet – nyolc diákot és egy tanárt – kórházba szállították, az amerikai lapok értesülései szerint várhatóan mindegyikük életben marad.

Diákok gyászolnak a georgiai Winder városban, az Appalachee High School épületénél, ahol a 14 éves Colt Gray rendezett lövöldözést.
Diákok gyászolnak a georgiai Winder városban, az Appalachee High School épületénél, ahol a 14 éves Colt Gray rendezett lövöldözést. Forrás Megan Varner / Getty Images

Az elkövető az iskola egyik tanulója, a 14 éves Colt Gray volt, akit később őrizetbe vettek. Az egyik diák beszámolója szerint Gray a reggeli algebraórájuk elején hagyta el a termet, majd az óra végére visszatért, kopogással jelezte az érkezését. Egy diáktársa indult ajtót nyitni, de amikor meglátta a fiatal kezében a fegyvert, inkább nem engedte be. A lövöldöző ezután a szomszédos tanterembe ment, ahol tüzet nyitott.

A helyi rendőrség közlése szerint az iskola biztonságáért felelős rendőr az első lövések eldördülését követően néhány percen belül a helyszínen volt, majd megadásra kényszerítette a támadót. Jud Smith, Barrow megye rendőri vezetője szerint a lövöldöző hamar megértette, hogy „amennyiben nem adja meg magát, a rendőrtiszt által leadott lövés végez vele“.

Az MTI híre szerint Chris Hosey, Georgia nyomozó irodájának igazgatója úgy nyilatkozott: intenzív nyomozás zajlik a bizonyítékok összegyűjtésével és meghallgatásokkal annak érdekében, hogy az elkövető indítékát kiderítsék.

Az AP hírügynökség és a bostoni egyetem közös adatbázisa szerint tavaly 42 súlyos lövöldözésében 217-en haltak meg az Egyesült Államokban.