2024.9.4 12:53
Olvasási idő 0:53
Szécsi Krisztián

Szeptembertől ismét korlátozzák, mennyi folyadékot vihetünk be az EU reptereire

UTAZÁS ENTR EURÓPAI UNIÓ REPÜLÉS REPÜLŐJÁRAT

Nem hozzák az elvárt eredményeket a hagyományos röntgensugaras gépeknél nyolcszor drágább C3-as típusú átvilágító berendezések. Az Európai Unió repülőterein túl négy nem uniós országra vonatkozik a határozat.

Az Európai Bizottság rendelete szerint szeptember 1-től azokon a repülőtereken is visszaáll az utasok kézipoggyászaiban szállított folyékony anyagokra, aeroszolokra és gélekre (Liquids, aerosols, gels – LAG) vonatkozó szabály, ahol ezt eltörölték – írja az Airportal.hu.

A döntés értelmében az utasok maximum 100 milliliteres kiszerelésben vihetnek fel folyékony anyagokat a repülőkre. A legfeljebb 10 darab folyadéktárolót egyetlen 1 literes átlátszó, visszazárható tasakba kell tenni.

A szigorítás azoknak a reptereknek fájhat leginkább, amelyeken jóhiszeműen beruháztak az új technológiába. Ezek a gépek ugyanis átlagosan nyolcszor többe kerülnek a hagyományos röntgensugaras gépeknél, karbantartásuk is négyszer drágább.

Az Unió országai mellett Izland, Svájc, Liechtenstein és Norvégia repülőtereire vonatkozik a határozat, az Egyesült Királyság pedig már nyáron visszaállította a szabályozást.

Még június elején írtuk meg, hogy a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is tesztelték azt a CT-szkennert, amivel a 100 milliliternél nagyobb mennyiségű folyadékokat tartalmazó palackok is biztonságosan átvizsgálhatók. Kérdéses, hogy ezeket a szerkezeteket mikor helyezhetik működésbe. Az Európai Bizottság szerint a korlátozás nem végleges, ám annak feloldására még nem készített ütemtervet.

Kiemelt tartalom
Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt 2024.8.8 11:14

A korlátozás bevezetését az indokolja, hogy a C3-as típusú átvilágító berendezések nem hozzák az elvárt eredményeket. Az Euronews korábbi híre szerint az Európai Bizottság még 2023 májusában eljuttatott egy jelentést az Európai Polgári Repülési Konferenciának (ECAC), amely szerint a szkennerek szoftvere nem garantál megbízható méréseket a 330 milliliternél nagyobb űrtartalmú tárolók esetében. 

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része. #entr_hu