2024.9.2 15:16
Olvasási idő 1:07
Maier Péter

Öngyilkos lett, gyalogosra zuhant egy tinédzser Japánban

TÁRSADALOM BALESET JAPÁN ÖNGYILKOSSÁG

A kórházban mindketten belehaltak sérüléseikbe.

Két ember életét vesztette Japánban, miután egy 17 éves diáklány leugrott egy bevásárlóközpont tetejéről, majd egy gyalogosra zuhant. Az eset Jokohama egy zsúfolt negyedében történt szombat este, amikor a 32 éves nő éppen a barátaival szórakozott.

Helyi idő szerint este hat körül mindkettejüket kórházba szállították, ám a tinédzser egy órával később belehalt a sérüléseibe, nem sokkal később pedig a 32 éves nő is életét vesztette.

A BBC híre szerint egyelőre nem ismert, hogy a lány miért lett öngyilkos, de a hivatalos statisztikák szerint Japánban szeptember 1-jén – közvetlenül az új tanév kezdete előtt – több 18 év alatti személy ölte meg magát, mint bármely más napon.

Csak tavaly 513 gyerek lett öngyilkos Japánban, a legtöbb esetben „iskolai problémák” miatt. Azokat a diákokat, akik nem akarnak visszatérni az iskolába, a japánok „futoko“ néven emlegetik.

Az oktatási minisztérium egy korábbi felmérése szerint a futokók leggyakrabban a családi körülményeik, a barátokkal kapcsolatos személyes problémáik, illetve a zaklatások különböző formái miatt kerülik az iskolát.

Az utóbbi időben a hatóságok és a média több kampányt is indított, hogy felhívja a figyelmet erre a problémára. Az egyik Twitter-kampánynak, amit az NHK közszolgálati média készített, az volt a címe, hogy Augusztus 31. éjjelén.

A BBC épp a napokban közölt egy cikket, amiben arról írnak, hogy Japánban óriási probléma az elmagányosodás. A helyi rendőrség számadatai szerint 2024 első felében 40 ezer ember halt meg magányosan az otthonában, ebből négyezer fő holttestét több mint egy hónappal a halála után találták meg, közülük 130-at egy évig nem keresett senki.

Ha öngyilkossági gondolataid vannak, és segítségre van szükséged, hívd a 116-123-as lelki elsősegély telefonszámot, ha pedig öngyilkossági szándékod van, hívd a 112-t! Amennyiben valaki másért aggódsz, ezen az oldalon találsz tanácsokat, hogy mit tudsz tenni ilyen helyzetben.