2024.8.30 15:11
Olvasási idő 0:47
Szöllősi Anna

Bekeményítenek a britek cigifronton, szabadtéren is tilthatják a dohányzást

KÖZÉLET DOHÁNYZÁS EGYESÜLT KIRÁLYSÁG TÖRVÉNY

Sajtóértesülések szerint a britek a dohánytermékek fokozatos betiltása mellett a szabadtéri dohányzás szigorúbb korlátozását is fontolgatják.

A Sun értesülései szerint betiltanák a dohányzást az Egyesült Királyságban a kocsmakertekben és a szabadtéri éttermekben, illetve a kórházak és sportpályák előtt, mivel az „hatalmas terhet” ró a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra és az adófizetőkre.

A lap szerint a miniszterek jelenleg mérlegelik a felvázolt intézkedéseket, amiben arról is szó esik, hogy a parkokban és szórakozóhelyek előtt se lehessen dohányozni. A kiszivárgott sajtóértesülések kapcsán az egészségügyi és szociális minisztérium közölte, hogy az információkat nem kommentálja, csupán annyit reagált:

A dohányzás évente 80 ezer emberéletet követel, hatalmas nyomást gyakorol a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatra, és adófizetők milliárdjaiba kerül. Eltökélt szándékunk, hogy megvédjük a gyerekeket és a nemdohányzókat a passzív dohányzás káros hatásaitól. Számos intézkedést fontolgatunk annak érdekében, hogy Nagy-Britanniát végre füstmentessé tegyük

– idézte a Telex

Az eset azután történt, hogy a Munkáspárt kijelentette, újjáélesztik Rishi Sunak dohányzási tilalmát, amit a választások előtt elvetettek. Károly király a parlament júliusi megnyitóján mondott beszédében ígéretet tett arra, hogy újra bevezeti a jogszabályt, amely fokozatosan tiltaná a dohánytermékek vásárlását. Ennek értelmében a 2009. január elseje után született britek már nem vásárolhatnának semmiféle dohányterméket, így a most 14 éves korosztály soha nem kerülne olyan életkorba, amikor törvényesen vehet dohányárut, hosszú távon így az egész lakosságra kiterjedne a forgalmazási tilalom.