2024.8.30 11:01
Olvasási idő 1:15
Szöllősi Anna

Több tízezer embert akartak megölni a merénylők Taylor Swift bécsi koncertjén

ZENE BÉCS ENTR MERÉNYLET TAYLOR SWIFT TERRORIZMUS

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint több tízezer embert terveztek megölni a terroristák Taylor Swift augusztusi bécsi koncertjén. A CIA volt egyébként, aki az osztrák hatóságokat értesítette a készülő merényletről.

David S. Cohen, a CIA igazgatóhelyettese egy washingtoni titkosszolgálati csúcstalálkozón csütörtökön megerősítette, hogy a CIA értesítette az osztrák hatóságokat a készülő terrortámadásról – írta meg az MTI. 

Ahogy arról mi is hírt adtunk, a hatóságok az értesítést követően rövid időn belül lemondták a 34 éves amerikai énekesnőnek az Ernst Happel Stadionban tervezett mindhárom koncertjét. A hatóságok két fiatal férfit tartóztattak le az ügyben.


Az osztrák nyomozások szerint az egyik, 19 éves fiatal azt tervezte, hogy robbanóanyaggal és egy autóval a stadion előtt álló Swift-rajongók tömegébe hajt és vérfürdőt rendez. A fiatal korábban hűséget fogadott az Iszlám Állam terrorszervezetnek az interneten. A gyanúsítottak továbbra is őrizetben vannak. A 19 éves fő gyanúsított és fiatalabb bűntársa ellen terrorszervezethez tartozás és bűnszervezetben való részvétel gyanújával folyik nyomozás.

A teltházas stadionban több mint 60 ezren lettek volna. Emellett várhatóan több tízezer olyan rajongó gyűlt volna össze a stadionon kívül, akiknek nem sikerült jegyet szerezniük.

Taylor Swift is megszólalt

Az énekesnő The Eras Tour nevű világkörüli turnéjának európai szakasza augusztus 20-án zárult a Wembley-ben, ami után egy Instagram-posztban összegezte az élményeit, és több hét hallgatás után a lemondott bécsi koncertekről is szót ejtett. Elmondta: egy újfajta félelemmel és rengeteg bűntudattal kellett szembenézzen, amiért ennyi ember tervezett elmenni a koncertjeire, akiknek ez az élmény a történtek miatt kimaradt.

Kiemelt tartalom
Egy új kutatás szerint nyitottabbak és empatikusabbak azok az emberek, akik kiállításokra járnak Egy új kutatás szerint nyitottabbak és empatikusabbak azok az emberek, akik kiállításokra járnak 2024.8.14 15:23

„Ugyanakkor nagyon hálás voltam a hatóságoknak, mert nekik köszönhetően koncerteket és nem életeket gyászolunk. Bátorított az a szeretet és egység, amit a rajongókban láttam, akik összefogtak. Úgy döntöttem, hogy minden energiámat arra kell fordítanom, hogy segítsek megvédeni azt a közel félmillió embert, aki eljött a londoni koncertekre. Ennek érdekében a csapatom és én minden nap kéz a kézben dolgoztunk a stadionok személyzetével és a brit hatóságokkal, és szeretném megköszönni nekik mindazt, amit értünk tettek“ – írta Swift, aki sokáig azért hallgatott a lemondott koncertek kapcsán, mert ő és csapata úgy gondolták, ezt követeli meg a rajongók biztonsága.

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része. #entr_hu