2024.8.29 15:57
Olvasási idő 1:07
Krajnyák Petra

Pótfelvételizők, figyelem! Megvannak az idei ponthatárok

TÁRSADALOM EGYETEM FELSŐOKTATÁS OKTATÁS

A gazdálkodás és menedzsment szakra 370 ponttól, a pszichológia szakra 437 ponttól, a kommunikáció szakra pedig 395 ponttól lehetett bejutni.

Idén 17 ezernél is többen jelentkeztek a 2024-es pótfelvételin valamelyik magyar egyetem képzésére, azok akik a hagyományos felvételi eljárás során nem kerültek be egyik általuk megjelölt szakra sem, vagy először nem is jelentkeztek felsőoktatási képzésre. Azoknak sem kell aggódni, akik esetleg nem kaptak sms-ben értesítést az eredményükről. A ponthatárok közzététele után az eredmény az E-felvételiben is megtekinthető. 

A felvételi határozat szeptember első napjaiban érkezik meg azoknak, akik a pótfelvételin nyertek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe. Ez a határozat az E-felvételiből tölthető majd le a Hivatalos iratok menüpontból.

Önköltséges formában 48 főiskola és egyetem várta az új hallgatók jelentkezését, állami ösztöndíjjal 32 intézménybe lehetett bekerülni főként a hiányszakmáknak számító agrár, hitéleti, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudomány, pedagógusképzés, sporttudomány és természettudomány képzési területekre.

„Munkaerőpiaci szempontból fontos képzési területet választott 65 százalékuk” – közölte a pótfelvételi jelentkezések lezárását követően a Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára, Varga-Bajusz Veronika.

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

Legtöbben, összesen 4700-an valamilyen pedagógusképzést jelöltek meg, az államtitkár szerint ez jóval meghaladja a legnépszerűbb gazdasági szakokra jelentkezők számát. Ezen a terület a legnépszerűbbnek az óvodapedagógus és a gyógypedagógusképzés bizonyult.

A hagyományos felvételi eljárásban is meghirdetett szakoknál a pótfelvételin sem lehetett alacsonyabb ponthatárokat meghúzni, így a csütörtökön kihirdetett ponthatárok azonosak, vagy némileg magasabbak a július 24-én kihirdetetteknél.

Idén eltörölték a minimum ponthatárt, így a költségtérítéses levelező képzések esetében rekord alacsony, 78-as ponthatárt szabhattak meg a Wekerle Sándor Üzleti Főiskola gazdaságinformatikus szakán.

Ugyanakkor a hagyományos eljárásban is a legnépszerűbbnek számító, nem hiányterületek sorába tartozó állami ösztöndíjas, nappali képzéseknél még mindig nagyon magas pontszámokat szabtak ki. A gazdálkodás és menedzsment szakra 370 ponttól, a pszichológia szakra 437 ponttól, a kommunikáció szakra 395 ponttól lehetett bejutni. A jogászképzések esetében pedig a 403 pont még meglehetősen alacsonynak számít.