2024.8.29 10:53
Olvasási idő 1:32
Krajnyák Petra

Reagált felmentésére Mészáros Csaba, a Madách Imre Gimnázium volt igazgatója

TÁRSADALOM DIÁKTÜNTETÉS KÖZÉPOKTATÁS MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM OKTATÁS POLITIKA TÜNTETÉS

„A kérdés: mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom?” – írta utolsó igazgatói bejegyzésében Mészáros Csaba.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját, Mészáros Csabát. A minisztérium ezt azzal indokolta, hogy „egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt”. Utolsó igazgatói bejegyzésében maga Mészáros Csaba is reagált a történtekre.

‚Itt állok és mást nem tehetek‘ utasította vissza Luther a hatalom kérését a kiközösítésén folytatott birodalmi gyűlésben, hogy vonja vissza tanait. Szembesítette a hatalmat azzal, hogy amire hivatkozik (keresztényi értékek) és ahogy működik nincsenek összhangban egymással. Most ugyanabban a korban élünk. A kérdés: mitől nemzeti és mitől keresztény a mostani hatalom? Sajnos ennek mítosza elmúlt, csak az ideológiai alapot sajátítja ki magának. Én sem tehettem másként, mert amit eddig képviseltem, hiteltelenné vált volna a hatalom nyomásra

– írta az igazgató a gimnázium Facebook-oldalán.

Mészáros tisztázta, hogy nem rúgták ki, csak az igazgatói pozíció alól mentették fel, és  jövőre is a Madách tanára lesz, így kedvére úgy zárhatja a pályáját, ahogy elkezdte: taníthat. Mint írta:

Nincs ennél nagyobb és felszabadítóbb boldogság.

Bejegyzését azzal folytatta, hogy több híroldal is beszámolt augusztus 26-án a 19-i közleményükről, melyben elítélték az iskolából valamennyi elektronikai eszközt kitiltó kormányrendeletet és megnyugtatták a szülőket, hogy sem a telefonokat, sem a laptopokat nem veszik el a diákoktól a tanítási nap elején. Szerinte ez a médiafelhajtás robbantotta ki a jelenlegi helyzetet.  

Kiemelt tartalom
A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt A rendszer bedarál minket, mégis lehajtott fejjel tűrjük: A Fekete pont az iskola világán keresztül tart elénk görbe tükröt 2024.9.7 10:08

Mészáros arról is beszámolt, hogy Maruzsa államtitkárnak már augusztus 22-én elmondta, hogy megosztották a közleményt, akinek sem akkor, sem később nem volt ellenvetése.

Ha nincs a médiafelhajtás nem mentettek volna fel. Mert nem a tények számítanak, hanem a botrány és a precedens. (...) A másik, hogy aki demonstrál nem értem teszi. Magáért, az iskolájáért és a gyermekei jövőjéért. Nem én kerültem méltatatlan helyzetbe. Én azt tettem, amit tennem kellett.

Mészáros úgy folytatta, hogy nem lehetett könnyű Maruzsa államtitkárnak lenni, főleg ennyire mondvacsinált indokkal, hozzátette, hogy indoklás nélkül felmenthető bárki. Posztját végül az alábbi gondolatokkal zárta:

Ha a tantestület ugyanilyen erős és egységes marad, akkor egymás után lőhetik ki a saját igazgatóinkat, vagy hozhatnak ide bárkit, a Madách megmarad. Köszönöm a szeretetcunamit! Ha ez a helyzet nincs, nem tapasztalhattam volna meg.

Boldog vagyok.

A Madách tanárai felháborítónak nevezték az igazgató felmentését, és augusztus 28-án spontán tüntetést tartottak a gimnázium előtt.

Az intézmény jelenlegi és volt diákjai szeptember 2-ára újabb tüntetést szerveznek a Belügyminisztérium épülete elé, hogy közösen kiálljanak Mészáros Csaba mellett.