2024.8.28 11:35
Olvasási idő 2:30
Kremmer Magdi

Koleszos leszel? – 8 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a kollégiumi életből

Koleszos leszel? – 8 tipp, hogy a legtöbbet hozd ki a kollégiumi életből
Forrás Booksmart/ United Artists Releasing/ Fórum Hungary
ÉLETMÓD EGYETEM ISKOLA LAKHATÁS

Már csak néhány hét és indul az őszi félév. Elmondjuk, hogyan készülj fel a szemeszterre, ha kollégistaként fogod megkezdeni a tanulmányaidat.

Nagy szerencséje van annak, aki a fővárosban vagy egyetemi városban él, és az egyetem elkezdése mellett nem kell még egy költözésen is aggódnia. Ha viszont nincs módod arra, hogy otthonról járj be az egyetemre, muszáj albérletet keresned vagy kollégiumba költöznöd. Az albérletek nemcsak Budapesten, de más nagyvárosokban is szinte megfizethetetlenek, a kolitól pedig sokan tartanak, hiszen elsőre nem tűnik olyan jó bulinak 2-3 idegen emberrel egy szobán osztozni. De a kollégiumi élet izgalmas és igazán emlékezetes is lehet, főleg hogyha tudatosan készül az ember a beköltözésre. Most elmondjuk, hogy mit érdemes magaddal vinni a koliba, mire kell odafigyelned, ha másokkal osztozol egy szobán és azt is, hogy hogyan tudod kihozni a legtöbbet a koliban töltött egyetemi éveidből. 

Így készülj fel a kolira
Lehet, hogy életre szóló barátságot fogsz kötni a koliban. Forrás How I Met Your Mother (2005-2014) - 20th Century Fox Television, Bays Thomas Productions,, 20th Television

Ne vigyél magaddal túl sok mindent 

Csábító gondolat lehet az egész szobádat összepakolni és mindent magaddal vinni a koliba. Egy kollégiumi szoba azonban elég szűkös és hidd el, jobban jársz, ha praktikusan pakolsz. Gondold végig, hogy mi mindenre lesz szükséged a következő hónapokban és szedd össze a szükséges dolgokat. Ne csak ruhákat és tanszereket pakolj, de gondolj a fürdőszobai és konyhai felszerelésre is! Nézd meg előre a koli honlapján, hogy milyen a szobák elrendezése, mit vihetsz magaddal és mi az, ami hiányozhat a szobából. Ne feledd, ha valamit otthon hagysz, bármelyik hétvégén haza tudsz menni a cuccaidért. 

Dekorálj!

Az első ponttal talán kissé ellent mondó, mégis nagyon fontos tanács, hogy ne kizárólag praktikus dolgokat pakolj, vigyél magaddal néhány dekorációs elemet! Néhány kép a faladra (vagy ha oda nem szabad ragasztani, a szekrényre), egy-két égősor, egy színes szőnyeg és néhány kevésbé igényes növényke seperc alatt otthonosabbá varázsolja majd a szobát!

@notjoonah never thought i would feel this sad to leave room 429 #college#dorm#dormlife#freshman#fyp#foryou#uiuc♬ original sound - THORODINSQN


Ismerkedj és légy proaktív 

A kolis lét a közösségi életről is szól. Másokkal egy légtérben fogsz élni, főzni, pihenni, tanulni. Próbálj már a beköltözéskor kapcsolatokat építeni és ismerkedj össze a szobatársaiddal. Menjetek el együtt kajálni, dekoráljátok ki együtt a szobát, ünnepeljétek meg a beköltözést. Nem kell, hogy legjobb barátok legyetek, de az együttélést mindenképp megkönnyíti, ha jó viszonyt ápolsz a többiekkel. 

Legyen büdzséd 

Valószínűleg most először kell magadnak beosztanod a pénzedet, ami nem is annyira egyszerű, mint ahogy elsőre tűnik. Dolgozol suli mellett? Kapsz ösztöndíjat? Esetleg a szüleid támogatnak? Mindegy, a lényeg, hogy számold ki, mekkora összegből gazdálkodhatsz egy hónapban és nézd meg, milyen kiadásaid vannak. Vásárolj tartós élelmiszert, mindig legyen egy csomag tészta és paradicsomszósz a szekrényedben, hogy hónap végén se zacskós levesen élj.  

Beszéljetek át néhány alapszabályt

A szobatársaiddal fektessetek le néhány alapszabályt, hogy könnyebb legyen az együttélés. Beszéljétek meg, hogy ki mikor takarít, ejtsetek néhány szót az esti és reggeli rutinotokról, esetleg tervezzetek be rendszeres közös programokat. Ha valamiről nagyon más elképzeléseitek vannak, próbáljatok komprumisszumot kötni és passzív-aggresszív megjegyzések helyett találjátok ki, hogy miként tudtok együttműködni.

Így készülj fel a kolira
Végül Wednesday és Enid is szót értettek... Forrás Wednesday (2022) - Netflix

Készülj fel a nehéz estékre

Ha nem vagy jó alvó, időre lesz szükséged ahhoz, hogy hozzászokj a kolis estékhez. Hiába a takarodó, ha a folyosón folyton elsétál valaki, megy éjjel a mosógép vagy a szobatársad még telefonozik a sötétben. Szerezz be füldugót és szemtakarót, hogy könnyebben menjen az elalvás. 

Fedezd fel a környéket

Ha szeretnéd otthonosan érezni magadat a kollégiumban, ne csak az egyetem-koli vonalon mozogj! Fedezd fel a kollégium környékét, nézz utána, milyen közeli kávézók, kocsmák, parkok, boltok vannak. A szobatársaiddal is jó közös program lehet, ha elmentek együtt bejárni a környéket!

Így készülj fel a kolira
Mike Wazowski is szerette az egyetemi éveket! Forrás Monsters University (2013) - Pixar Animation Studios, Walt Disney Pictures

Figyelj az énidőre

Egy koliban nehéz egyedül maradni, de énidőre mindenkinek szüksége van. Figyelj tudatosan arra, hogy néha legyél egyedül, mindegy, hogy a reggeli kávéd elfogyasztásáról, egy parkban való olvasásról vagy délutáni kocogásról van szó. 

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!