2024.8.27 15:37
Olvasási idő 3:28
Krajnyák Petra

A fiktív nepobébik, akiknek ruháiért egy generáció epekedett – Kielemeztük a Gossip Girl luxusruhatárát

DIVAT BLAKE LIVELY GOSSIP GIRL SOROZATOK

A New York-i fiatal elit drámáktól hangos, gyémántoktól fénylő életét bemutató Gossip Girl igazi popkulturális jelenséggé nőtte ki magát. A műsor fiktív divatdiktátorokat szabadított a világra, akik a 2010-es évek trendjeit meghatározták.

A New York-i fiatal elit drámáktól hangos, gyémántoktól fénylő életét bemutató Gossip girl (Pletykafészek) igazi tinisorozat lavinát indított el. Az azonos című regénysorozat alapján készült TV-műsor igazi kulturális jelenséggé nőtte ki magát hat évada alatt, melyre a mai napig nosztalgiával gondolnak vissza azok, akik valós időben csalódhattak hatalmasat a manhattani felső tízezret sztalkoló Gossip Girl kilétében. Népszerűségét jól mutatja, hogy még thai, török, kínai és indonéz adaptáció is készült belőle, 2021-ben pedig megpróbálták feléleszteni a sorozatot egy új generációval, mely csúfos kudarcot vallott.

Az összecsapott finálétól, kisebb cselekményben tátongó féreglyukaktól eltekintve a sorozat máig kultikus státuszt élvez, hiszen meglehetősen úttörőnek számított saját korában. New York magával ragadó atmoszférája, hangulata már a bizonyosságot nyert az olyan sorozatokban, mint a Jóbarátok, a Will és Grace vagy a Szex és New York, így már a helyszín előrejelezte a sikert. A celebkultúra aranykorában a pletykalapokon nevelkedett tévénézők oda voltak a celebeket egyszerre nevetségessé és elérhetővé tévő realitykért, mint a Keeping up with the kardashians és a The real houswives. A társadalom drámaéhsége sosem látott mértéket öltött, amit a Gossip girl egy titkos hozzávalóval elégített ki: az ifjúsággal. Ezt megelőzően a tiniknek szóló sorozatok szigorúan családbarát minőségben készültek. A komolyabb témákat, mint a  szerhasználatot, a házasságot és a szexet bemutató tinisorozatok még gyerekcipőben jártak, a Gossip Girl pedig felvette és rongyosra hordta azt. 

Kiemelt tartalom
Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? Horror, cyberpunk és jakuzák frigye, avagy milyen animéket nézzünk szeptemberben? 2024.9.9 10:48

A műsor fiktív divatdiktátorokat szabadított a világra, akik amellett, hogy a 2010-es évek trendjeit meghatározták, máig divatikon státuszt élveznek. Anna Sui még egy Gossip Girl kollekciót is tervezett a Targetnek, melyet 24 óra alatt elkapkodtak a Blair és Serena személyre szabott iskolai egyenruháiért epekedő lányok. Az ifjúsági sorozatokra addig nem jellemző módon a divat a cselekmény szerves részét képezte: a szereplők stílusa a történetmesélés eszköze lett.

Blair Waldorf

Az Audrey Hepburn filmeket idéző álomjelenetekkel egyértelműen éreztették a készítők, mekkora hatást gyakorolt a hollywoodi színésznő Blair 50-es, 60-as éveket idéző preppy stílusára. Utóbbi magyarul leginkább a mindig szalonképes, nett, rendezett értelmiségi-diák külsőt takarja, mely tulajdonképpen egyet jelent Blair Waldorf nevével. A törtető, célorientált diák ambiciózus, karrieristává válik, és ezzel összhangban kifinomult, Serenához képest szolidabb öltözékeiről süt a perfekcionizmus, amivel az anyja okozta lelki sérüléseket és evészavarát igyekszik palástolni.

gossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatokgossip girl sorozatok divatgossip girl sorozatok divat
Galéria megtekintése
(22)

Egy divattervező lányaként a divat már fiatal korától kezdve az élete részévé vált, így a nagy műgonddal megkomponált Chanel-, Dior- és Fendi-szettek mögött a törékenység, a divatismeret és a szenvedély is meghúzódik.

Serena Van Der Woodsen

Életvitelét és stílusát is Kate Moss ihlette, makacs és rendszerezett barátnőjéhez képest jóval szabad szelleműbben viselkedett és bevállalósabban öltözködött. Mostohaapjainak számát, az anyai törődés hiányát és szuicid hajlamú testvérét tekintve teljesen érthető, hogy egy csapongó femme fatale benyomását kelti.

gossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatok
Galéria megtekintése
(18)

Szabálykerülő, gondtalan bohém chic stílusában a hetvenes éveket idéző darabokon kívül a miniszoknyák, mélyen dekoltált koktélruhák és combcsizmák is helyet kaptak. Blake Lively karakterének köszönhetjük, hogy a 2010-es évek legfelkapottabb bodycon darabja Herve Leger bandage-ruhája lett. A maximalista minták mellett a metálos színek, csillogó kiegészítők és a hetykén megkötött nyakkendő váltak védjegyeivé. Mivel egy női karakter sem flangálhatott valamiféle fejfedő nélkül, művészien összeborzolt hajába hajpántok helyett általában selyemkendő került.

Jenny Humphrey

Valamennyi konfliktusa nyomot hagyott az öltözködésén. Apuci kislányából, naiva, majd lázadó gimnazista, s végül intrika lett, akinek mellesleg divattervezői ambíciói voltak. Kezdetben Jenny csak imponálni akart Blairnek, a beilleszkedéshez pedig mindenre hajlandó volt, így rögtön magára kapta a masnikat, hajpántokat és a színes harisnyákat. Amint a Constance királynője lesz, maga mögött hagyja az ártatlan brooklyni lányt, egy pszeudo-Upper East Side-i perszónát alakít ki, ami nem véletlenül mutat kísérteties hasonlóságot az őt alakító Taylor Momsen punkos esztétikájával.

Forrás IMDB

Jennyre egyértelműen hatást gyakorolt Serena és Blair luxusruhatára, gondoljunk csak a miniszoknyákra, nyakkendőkre, statement harisnyákra. Miután szakított a megfelelési kényszerrel, egy sötétebb színpaletta mellett kötelezte el magát, ami mindkét fiktív nepobébitől igencsak távol áll. A harsány színek és az elittanulót imitáló formális ruházat elengedésével a kiszolgáltatottságot és az alárendeltséget is megtagadta.

@saturn7o fashion icon #jennyhumphrey#saturn7o♬ FΛSHION - Slow - Britney Manson

Chuck Bass

Az elkényeztetett gazdag gyerek iskolapéldájaként Chuck szeretett (apja) vagyonában gyönyörködni, és a származásának köszönhető befolyását maximálisan kihasználni. Hedonista életmódja az öltözködésében is megmutatkozott: Armani és a Bottega Veneta öltönyök hadát vonultatta fel a sorozat hat évada alatt. Jellegzetes kiegészítője természetesen a sál volt, különösen J.Press Boris modellje. A frontális lebenyének kifejlődése a stílusán is megmutatkozott: a kangörcsös tinédzserből – aki felhajtott inggallérjával próbált meg magának tekintélyt parancsolni – jól öltözött üzletemberré vált.

divat gossip girl chuck bass sorozatokdivat gossip girl chuck bass sorozatokdivat gossip girl chuck bass sorozatokdivat gossip girl chuck bass sorozatok
Galéria megtekintése
(11)

Magabiztosságát jól mutatta, hogy az extravagáns darabok, mint a rikító piros onesie, rózsaszín és más hagyományosan feminin színek nem kezdték ki férfiasságát. Chuck stílusát az európai divat befolyásolta, ezért Eric Daman olyan olasz márkákba öltöztette, mint az Armani és a Bottega Veneta. Bármilyen alkalomról is volt szó, szinte mindig öltönyben volt. Szerintem azért volt mindig jól öltözött, mert szüksége volt arra, hogy megmutassa kifinomult ízlését, és hogy a körülötte lévők komolyabban vegyék.

Nate Archibald

Nate akár a csöndes luxus előfutárának is tekinthető, hiszen az egyszerű, nem túl hivalkodó, de a láthatóan drága, márkás ruhákat részesítette előnyben. Chuckhoz viszonyítva meglehetősen letisztultabb, maszkulinabb Ralph Lauren és Brooks Brothers pólóingeket, ingeket, kötött pulóvereket viselt. Más szóval, ha a Met Gálára hivatalos lenne, biztosan a ciszheteró férfiak jellegzetes fekete öltöny- fehér ing kombójában jelenne meg.

gossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatokgossip girl divat sorozatok
Galéria megtekintése
(7)
Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!