2024.8.10 12:58
Olvasási idő 1:03
Krajnyák Petra

Imane Helif győzelme után ismét reagált az őt érő kritikákra

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA BOX IMANE KHELIF OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK SPORT

„Teljes mértékben alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek ezen a versenyen“ – mondta a sportolónő, miután megnyerte az olimpiai aranyat.

Ahogy arról beszámoltunk, a Hámori Lucát a negyeddöntőben legyőző algériai Imane Helif olimpiai bajnok lett, ugyanis pénteken egyhangú pontozással nyerte a női bokszolók 66 kilós kategóriájának döntőjét. A 25 éves sportoló Algéria első olimpiai aranyérmes női ökölvívója, és 1996 óta az első algériai ökölvívó, aki aranyérmet nyert. Győzelme után ismét reagált az elmúlt hetekben ellene megfogalmazott kritikákra.

„Arról, hogy, megfelelek-e az előírásoknak vagy sem, hogy nő vagyok-e vagy sem, már sokszor nyilatkoztam a médiában“ – mondta.

„Teljes mértékben alkalmas vagyok arra, hogy részt vegyek ezen a versenyen. Ugyanolyan nő vagyok, mint bármelyik másik nő. Nőnek születtem, nőként éltem, nőként versenyeztem, ehhez kétség sem férhet. (A kritikusaim) a siker ellenségei, én így hívom őket. És ezek a támadások az én sikeremnek különleges ízt adnak.“

A bokszolónő azután került kritikák kereszttüzébe, miután olasz ellenfele, Angela Carini 46 másodperc után feladta a küzdelmet. Helif női mivoltát azóta rengetegen megkérdőjelezték, mivel két évvel ezelőtt megbukott a Nemzetközi Bokszszövetséggel (IBA) egészségügyi vizsgálatán: a sportoló megemelkedett tesztoszteronszintje miatt nem indulhatott el Indiában a világbajnokságon. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kritériumainak ugyan megfelelt, párizsi kvalifikációját azonban sokan megkérdőjelezik.

Párizs, Franciaország - augusztus 09.: Az algériai Imane Khelif ünnepel, miután legyőzte a kínai Liu Yangot (kék) a női ökölvívás 66 kg-os súlycsoportjának döntőjében a Párizs 2024-es olimpiai játékok tizennegyedik napján a Roland Garroson, Párizsban, Franciaországban, augusztus 09-én. (Fotó: Aytac Unal/Anadolu via Getty Images)
Az algériai Imane Helif, olimpiai bajok bokszolónő ünnepel, miután legyőzte a kínai Liu Jangot. Forrás Aytac Unal/Anadolu via Getty Images

„A becsületem most már sérthetetlen“ – folytatta a sportolónő.

„De a közösségi médiában elhangzott kritikák rendkívül szörnyűek, ugyanakkor értelmetlenek voltak, ezek hatással vannak az emberek méltóságára, és úgy gondolom, hogy mostanra megváltozott az emberek gondolkodása.“

Helif kitért a Nemzetközi Bokszszövetséggel (IBA) történt incidensre is. Mint mondta, 2018 óta az IBA égisze alatt bokszol, így nagyon jól ismerik és tisztában vannak képességeivel is. Szerinte a szövetség saját tekintélyét ásta alá, és valamiért gyűlölik őt.

„Egyetlen üzenetem van számukra: ezzel az aranyéremmel a méltóságom, a becsületem mindenek felett áll“ – mondta Helif.