2024.8.14 12:35
Olvasási idő 2:35
Maier Péter

Minden, amit A mackó sorozat folytatásáról tudni lehet

Minden, amit A mackó sorozat folytatásáról tudni lehet
Forrás FX/Disney+
FILMEK + SOROZATOK A MACKÓ

A nyáron megjelent harmadik, illetve a negyedik évad nagy részét egyszerre forgatták le. De mit jelent ez a folytatásra nézve?

„To be continued“ – láthattuk A mackó harmadik évadának utolsó képkockáján, ami után elég nyilvánvaló, hogy a sorozat nem zárult le, már ha nem lett volna egyértelmű a hirtelen megjelenő étteremkritikával és a „Motherfucker!“ felkiáltással, ami óriási cliffhanger befejezést adott a friss évadnak. Azt tehát nehéz elképzelni ezek után, hogy ne folytatnák a Jeremy Allen White főszerepelésével fémjelzett sorozatot, azon felül viszont rengeteg a megválaszolatlan kérdés a továbbiakról. Összeszedtük, mi az, amit tudni, és mi az, amire következtetni lehet az FX elismert sorozatának folytatásával kapcsolatban.

Lesz negyedik évad?

„Igen, séf.“ Nyilván. Ha nem lett volna mindenki számára egyértelmű, akkor még azt is hozzátehetjük, hogy több forrás megerősítette a Varietynek, illetve a Deadline-nak, hogy csak idő kérdése, hogy az FX mikor jelenti be a folytatást. A hírek szerint jó esély van arra is, hogy még azután is folytatódik majd a sorozat, úgyhogy elméletileg nem egy záróévadra kell készülnünk.

Ki szerepel majd a negyedik évadban?

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Jeremy Allen White (@jeremyallenwhitefinally) által megosztott bejegyzés

Mivel a 3. és 4. évadot közvetlenül egymás után forgatták, számolhatunk vele, hogy kedvenc szereplőink a 4. évadban is visszatérnek. Az Emmy-díjas Jeremy Allen White (Carmy) mellett Ayo Edebiri (Sydney) és Ebon Moss-Bachrach (Richie), valamint Liza Colón-Zayas (Tina), Abby Elliott (Natalie/Sugar), Lionel Boyce (Marcus) és Matty Matheson (Neil Fak) játékával is számolhatunk. Az FX azonban még nem erősítette meg a stáblistát, illetve vendégszereplőket sem hoztak nyilvánosságra.

Miért forgatták le egyben a harmadik és negyedik évadot?

A Deadline szerint legfőképp a színészek beosztása áll a háttérben. A mackó 2022-es sorozatpremierje óta bepörgött a szereplők – különösen Ayo Edebiri és a másodvirágzását élő Jeremy Allen White – karrierje. A két évadot azért is forgatták le egyben, hogy az ütköző időbeosztásuk ne okozzon problémát. A készítők tehát a „ha attól félsz, nem jönnek vissza, ne hagyd, hogy elmenjenek“ elvét alkalmazták ebben a kérdésben.

Persze, lehet olyan feltételezésünk, hogy ennek magához a történethez is köze van, és nem telik el hosszú idő a két évad cselekménye között. 

Miről fog szólni a negyedik évad?

FIGYELEM! Spoilerekkel folytatjuk.

Képkocka "A mackó" sorozat harmadik évadából
Képkocka "A mackó" sorozat harmadik évadából Forrás FX/ Disney+

A harmadik évad fináléja egy régen agyonhasznált, manapság szokatlanabbnak számító „folytatjuk” felirattal zárul, ami azt jelenti, hogy az elvarratlan szálakat a következő évad legelején kell lezárni. Ez magában foglalja Sydney döntését, hogy marad-e a Bearben (és aláírja-e a partnerségi szerződést), vagy elfogadja Adam Shapiro, a korábbi Ever-séf ajánlatát, hogy legyen az új konyhafőnöke. A másik fontos szál a Chicago Tribune magazin kritikája, amelynek jóval nagyobb súlya és hatása lehet, mint elsőre gondolnánk. Azt se tudtuk meg, hogy pontosan milyen a kicsengése a kritikának, viszont arról szó esett, hogy ha negatív az értékelés, Cicero felhagy a hely finanszírozásával. Az étteremnek hamarosan profitot kell majd termelnie, de vajon lehetséges ez Carmy magas elvásrásaival és az által alkotott „nem tárgyalható dolgok“ listájával? Mi lesz a Michelin-csillagról szőtt álmaikkal? Valószínűleg ezen kérdéseket válaszolja majd meg a folytatás.

Kiemelt tartalom
5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról 5 érdekesség, amit nem tudtál A mackó című sorozatról 2024.7.10 12:16

Azt se tudjuk még, hogy Richie részt vesz-e az exe esküvőjén, na meg persze rágjuk a körmünket, hogy Carmy eljut-e a karakterfejlődése azon pontjára, hogy képes megbeszélni Claire-rel a történteket, ami kívülről nem tűnik annyira ördöngösnek, de – bármilyen irritáló a dolog – az ő érzelmi érettségével ez nem ennyire egyszerű. Mind szakmailag, mind emberileg fontos epizódok következnek majd a karakterek szempontjából.

Mikor jöhet a következő évad?

Matty Matheson és Ebon Moss-Bachrach, A mackó színészei csókkal ünneplik a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat a 75. Emmy-gála színpadán
Matty Matheson és Ebon Moss-Bachrach, A mackó színészei csókkal ünneplik a legjobb vígjátéksorozatnak járó díjat a 75. Emmy-gála színpadán Forrás Monica Schipper/WireImage

Még várunk arra, hogy az FX bejelentse a megjelenési dátumot, de azt tudjuk, hogy eddig mindegyik évad az egymást követő évek júniusában jelent meg, így a legvalószínűbb, hogy 2025 nyarának elején érkezik majd a negyedik. A Deadline szerint a „folytatjuk“ felirat és a tény, hogy a folytatás nagy részét már biztosan leforgatták a harmadik évaddal együtt, akár közelebb is hozhatja az új részeket hozzánk időben. Egyesek szerint az is elképzelhető, hogy nem is negyedik évadot várunk, hanem ugyanazon évad második felét, de ez már tényleg csak elmélet.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!