2024.8.6 14:29
Olvasási idő 1:09
Kovács M. Dávid

Visszavonja sokat kifogásolt jutalmazási funkcióját a TikTok az EU-ban

KÖZÉLET ENTR EURÓPAI BIZOTTSÁG EURÓPAI UNIÓ INTERNET KÖZÖSSÉGI MÉDIA TIKTOK

A kínai platform nem tudta bizonyítani, hogy TikTok Lite nevű jutalmazási rendszere nem káros, ezért a funkciót az Európai Unió teljes területén ki kell vezetnie.

A kínai ByteDance tulajdonában lévő TikTok kötelezettséget vállalt, hogy végleg visszavonja a TikTok Lite jutalmazási rendszerét az Európai Unióban, írja az Európai Bizottság hétfői bejelentése nyomán az MTI.

Ahogy korábban a Refresher is beszámolt róla, a TikTok Lite vásárlási utalványokkal, ajándékkártyákkal és TikTok-érmékkel jutalmazza a felhasználók bizonyos aktivitásait. Az EU álláspontja szerint a funkció ezzel „olyan függőséget okozhat, mint a cigaretta“.

A brüsszeli testület áprilisban a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály (DSA) alapján indított eljárást a platform ellen, mert előzetes megállapítása szerint a TikTok Lite franciaországi és spanyolországi elindítását megelőzően az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelmére.

Kiemelt tartalom
Csak nemrég jelent meg a TikTok új funkciója, az Európai Unió máris betiltaná Csak nemrég jelent meg a TikTok új funkciója, az Európai Unió máris betiltaná 2024.4.23 9:40

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a TikTok Lite nevű programot, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az alkalmazáson belül bizonyos feladatok, így például videók megtekintése, tartalmak kedvelése, barátok meghívása során pontokat szerezzenek, az üzemeltető anélkül indította el, hogy előzetesen értékelte volna a kockázatokat, különösen a platform függőséget okozó hatásával kapcsolatosan. Különös aggodalomra adott okot, hogy az üzemeltető nem hozott kockázatcsökkentő intézkedéseket a gyermekek védelme érdekében, ugyanis a TikTokon nem állnak rendelkezésre hatékony életkor-ellenőrző mechanizmusok.

Az áprilisban indított eljárást az Európai Bizottság lezárta. A bizottság hétfői bejelentése szerint a platform kötelezettséget vállalt arra, hogy a TikTok Lite jutalmazási rendszerét véglegesen kivonja az EU-ból, és nem indít más olyan programot, amely megkerülné a visszavonást. A kötelezettségvállalások megszegése a DSA megsértésének minősül, és ezért pénzbírságot vonhat maga után.

Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos kiemelte: a közösségi médiát használók biztonságának és jólétének prioritást kell élveznie. „A függőséget okozó platformok tervezési jellemzői veszélyeztetik a felhasználók jólétét. Ezért tettük jogilag kötelezővé a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály alkalmazását a TikTok számára, és gondosan figyelemmel kísérjük, hogy a platform megfelel-e a jogszabályban előírtaknak“ – mondta.

Ez a cikk az ENTR európai tartalomgyártói hálózat részeként valósult meg.