2024.8.5 14:55
Olvasási idő 1:48
Szöllősi Anna

Milák Kristófnak új edzője lesz, Hosszú Katinka az úszószövetség vezérkarának lemondását követeli

SPORT 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA MILÁK KRISTÓF OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK ÚSZÁS

Virth Balázs elköszönt a tanítványától, mert szerinte Miláknak „új impulzusokra és edzőre van szüksége.” Hosszú Katinka korábban keményen bírálta Virthet, egy újonnan közzétett nyílt levélben pedig a MÚSZ vezetését szólította fel lemondásra.

Virth Balázs elköszön tanítványától, Milák Kristóftól, mert állítása szerint a múlt év nehézségei közben eltávolodtak egymástól – közölte az edző a Nemzeti Sportnak adott interjújában.

„Az egymást segítő, közvetlen kapcsolatunkból edző-versenyző kapcsolat lett. A klasszikus munkakapcsolat, amelyben egyikünk sem érezte jól magát” – mondta a párizsi olimpián arany- és ezüstérmes Milák edzője, Virth Balázs.

A tréner arról is beszélt, hogy a felkészülés menetét, a fő állomásait és a célokat ő határozta meg, de ennek kialakításába mindig bevonta a sportolókat is.

Kristóf zseni, korszakos úszó. A legfontosabb az, hogy visszatérjen az úszás szeretete, ez kell ahhoz, hogy a pályafutása folytatódjon. Ám úgy érzem, ehhez új impulzusokra és új edzőre van szüksége

– mondta Virth, aki a tokiói olimpia után, 2021 szeptemberében vette át Milák Kristóf irányítását Selmeci Attilától. Az edző további sikereket és boldog pillanatokat kíván az úszónak.

Virth Balázs, Miák Kristóf
Forrás MTI/Kovács Anikó

Milák Kristóf 49,90-os idejével a párizsi olimpián a 100 méteres pillangóúszás első magyar olimpiai bajnoka lett. A 24 éves úszó három éve a tokiói ötkarikás játékokon 200 méteres pillangóúszásban nyert aranyat, a 2024-es megmérettetésen ezüstérmes lett a kategóriában. 

Hosszú Katinka korábban beleállt Virthbe, most a teljes MÚSZ-vezérkar lemondását követeli

Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok múlt héten az Eurosport Bonjour Paris című elemzőműsorában azt mondta: szerinte edzője rossz helyzetbe hozta Milák Kristófot azzal, hogy nyilvánosan beszélt az edzettségi állapotáról.

„Véleményem szerint Milák edzője hatalmas hibát követett el, amikor elmondta a világnak, hogy Kristóf nincs jó formában. Ezzel olyan helyzetbe hozta őt, ami nem előnyös sem az olimpia, sem a riválisok szempontjából. A sportolót körülvevő emberek feladata lenne az, hogy ne engedjék az ilyen szituációk kialakulását“ – mondta.

Kiemelt tartalom
Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval Mi is az a Gender Studies, amivel a kormány évek óta riogatja a magyar társadalmat? – Interjú Steve On Gender Studies kutatóval 2024.8.25 11:05

„Ha Kristófnak arra van szüksége, hogy ne kommunikáljon senkivel, akkor az érthető. Ugyanakkor a körülötte lévőknek segíteniük kell őt ebben. Ha megnézzük David Popovici-ot, ő sem igazán adott interjúkat. Fiatal versenyzők, akiknek talán még nincs meg a kellő tapasztalatuk ahhoz, hogy tudják, hogyan kell viselkedni ilyen helyzetekben. Én Milák oldalán állok ebben a kérdésben“ – folytatta.

Hosszú hétfő délután aztán egy nyílt levelet tett közzé a Facebookon, amiben keményen bírálja a Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ), illetve követeli a teljes vezérkar lemondását. Mint írja, szerinte nem volt még olyan vezetése a MÚSZ-nak, amely ennyire hátráltatta volna a legjobb versenyzője, jelen esetben Milák Kristóf felkészülését. Hosszú szerint Milák csak a jéghegy csúcsa: „gondoljunk bele, ha a világcsúcstartó olimpiai címvédővel ezt csinálják, mi a jussa a többi versenyzőnek“.

„Ilyen alattomos, gerinctelen viselkedés után az egyetlen tisztességes lépés a teljes vezérkar lemondása lenne. Vissza kell vonulniuk a hadszíntérről. De ezúttal nemcsak egy előrehozott választással, amit megfélemlítést és zsarolást alkalmazva újraválasztással semmivé tesznek, hanem véglegesen. Már az én időmben a 80-as generáció és a MÚSZ vezetés között is nézeteltérés volt, ez a következő generációnál csak hatványozódott. Nem szabadna engedni, hogy tovább károsítsák a magyar sportot“ – zárja kemény hangvételű bejegyzését.