2024.7.29 13:05
Olvasási idő 1:10
Szöllősi Anna

Nem tudták megmenteni az ausztrál szörfös lábát a cápatámadás után

SPORT AUSZTRÁLIA CÁPATÁMADÁS SZÖRF

A 23 éves Kai McKenzie egy Instagram-bejegyzésben utalt rá, hogy a leharapott végtagot végül nem varrták vissza.

Ahogy előző héten a Refresher is beszámolt róla, Kai McKenzie ausztrál szörfös múlt kedden cápatámadás áldozata lett Ausztrália nyugati partjainál, lábát az óceán mosta partra valamivel később.

Ugyan felmerült, hogy a leharapott végtagot egy orvosi bravúrral vissza lehetne varrni, a legfrissebb fejlemények szerint erre végül nem került sor. Nem tudni, hogy a műtétet végül megkísérelték-e, de a szörfös örökre elveszítette egyik végtagját, írja a BBC.

Mint írtuk, a 23 éves ausztrál szörfösre egy háromméteres fehér cápa támadt rá az új-dél-walesi Port Macquarie partjai közelében. „A legnagyobb cápa, amit valaha láttam“ – írta egy későbbi bejegyzésben. A harapás ellenére a szörfös egy hullámmal partot ért, ahol egy szolgálaton kívüli rendőr a kutyájának pórázával állította el a vérzést.

Kiemelt tartalom
Ausztrál szörfös lábát mosta partra az óceán egy cápatámadás után Ausztrál szörfös lábát mosta partra az óceán egy cápatámadás után 2024.7.24 13:18

A szörföst előbb a helyi kórházba, majd az onnan mintegy 200 km-re lévő newcastle-i John Hunter kórházba szállították. Az akkori közlések szerint McKenzie a körülményekhez képest nyugodt volt, ellátása közben beszélni is tudott.

Kai McKenzie lábát nem sokkal az incidens után sodorta partra a víz, a helyiek azonnal jégre tették, majd kórházba szállították. Bár az orvosok a műtéti lehetőségeket latolgatták, a szörfös legújabb bejegyzése szerint a lábát végül nem sikerült megmenteni.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@kai_mckenzie által megosztott bejegyzés

„Észrevesztek valamit, ami hiányzik?“ – kérdezte McKenzie azalatt a fotó alatt, amit hétfőn osztott meg az Instagramon. A BBC cikke szerint a helyi egészségügyi szervek a betegek magánéletét megillető jogokra hivatkozva nem kívántak azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy egyáltalán megkísérelték-e a visszahelyezést műtéti úton. 

A fiatal férfi a posztban megköszönte a környezete támogatását és az adományokat: az orvosi számlák fedezésére létrehozott GoFundMe-oldalon mintegy 2400 ember utalt valamilyen összeget McKenzie-nek, így már 170 ezer ausztrál dollár felett (több mint 40 millió forintnál) tart a gyűjtés.

Kai McKenzie egy hétvégi posztjában még optimistán fogalmazott: „Hamarosan újra a vízben leszek! Baszódjon meg a cápa” – írta.