2024.7.24 13:18
Olvasási idő 0:58
Szécsi Krisztián

Ausztrál szörfös lábát mosta partra az óceán egy cápatámadás után

SPORT ÁLLAT AUSZTRÁLIA CÁPATÁMADÁS SZÖRF

A 23 éves Kai McKenzie életét egy kutyapóráz mentette meg, miután egy háromméteres fehér cápa támadt rá Ausztrália nyugati partjainál. Az orvosok most azt vizsgálják, vissza tudják-e műteni az elvesztett végtagot.

Egy cápatámadás áldozatául esett ausztrál szörfös leharapott lábát sodorta partra az óceán az új-dél-walesi Port Macquarie partjai közelében, írja a BBC.

A 23 éves Kai McKenzie kedden Ausztrália nyugati partjainál szörfözött, amikor egy közel 3 méteres fehér cápa támadt rá. A harapás ellenére a szörfös egy hullámmal partot ért, ahol egy szolgálaton kívüli rendőr a kutyájának pórázával állította el a vérzést.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

@kai_mckenzie által megosztott bejegyzés

A szponzorált szörföst előbb a helyi kórházba, majd az onnan mintegy 200 km-re található, newcastle-i John Hunter kórházba szállították. Az ausztrál hatóságok közlése szerint súlyos sérülése ellenére McKenzie állapota stabil, a körülményekhez képest nyugodt volt, ellátása közben beszélni is tudott.

Kai McKenzie lábát nem sokkal az incidenst követően sodorta partra a víz, a helyiek azonnal jégre tették, majd kórházba szállították. A newcastle-i orvosi csapat most a műtéti lehetőségeket latolgatja, hogy hogyan, illetve egyáltalán lehetséges-e visszahelyezni a testre az elvesztett végtagot.

Közben a GoFundMe oldalon közösségi gyűjtést indítottak, amelynek összegével a szörfös családját segítenék, hogy fedezni tudják a rehabilitációs kezelések költségeit. Ezen mostanáig több mint 110 ezer ausztrál dollár (közel 27 millió forint) gyűlt össze.

A baleset során McKenzie deszkájából is letört egy darab. A fehér cápák mintegy két tonnás erővel képesek harapni. Forrás NSW Police

Bár Ausztráliában több cápatámadás történik, mint bármely más országban a világon (évi 15,5 eset), a halálos kimenetelű támadások viszonylag ritkák. A BBC Wildlife Magazine szerint a cápák még csak nem is szerepelnek bolygónk tíz legveszélyesebb állata között, hiszen évente csupán 6 halálos támadás köthető hozzájuk – ezzel szemben a szúnyogok, illetve az általuk terjesztett betegségek évente átlagosan 1 millió emberéletet követelnek.