2024.7.27 12:40
Olvasási idő 1:06
Szécsi Krisztián

Dél-Koreát véletlenül Észak-Koreaként mutatták be a párizsi olimpia megnyitóján

TÁRSADALOM 2024-ES PÁRIZSI OLIMPIA DÉL-KOREA ÉSZAK-KOREA OLIMPIA OLIMPIAI JÁTÉKOK

Mindez az élő közvetítés alatt történt, amit több millióan néztek.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság bocsánatot kért, miután a párizsi olimpia megnyitóünnepségén a dél-koreai sportolói küldöttséget Észak-Koreaként mutatták be, írja a BBC.

Dél-Korea azonnal biztosítékot kért a szervezőktől, hogy a hiba nem ismétlődjön meg.

@_junglemoon [Paris 🇫🇷] South Korea (Republic of Korea got introduced as North Korea (Democratic People’s Republic of Korea) 🇰🇵 during the Opening Ceremony of the Paris Olympics 💀 . . @paris2024 @Olympics PLS FIX THX . . . #paris#teamkorea#corée#coréedusud#openingceremony#paris2024#parisolympics2024#ceremoniedouverture#jeuxolympiques#파리#파리올림픽#파리올림픽2024#junglemoon_paris♬ original sound - junglem00n


Amikor a dél-koreai sportolókat szállító hajó elhaladt a Szajnán, a bemondó francia és angol nyelven annyit mondott: Koreai Népi Demokratikus Köztársaság. Az ország sportolóit szállító hajó kék feliratán azonban a helyes név szerepelt. S amikor az észak-koreaiakon volt a sor, hát, ismételten csak annyit mondtak 'Koreai Népi Demokratikus Köztársaság'. A hiba csak azért is végtelenül kínos, mert ismeretes, hogy a Koreai-félsziget két országa nem ápol túl jó diplomáciai kapcsolatot. Észak- és Dél-Korea háborúja 1953-ban zárult le a panmindzsoni fegyverszünettel, de hivatalosan még mindig nincs béke a két állam között.

„Mélységesen elnézést kérünk azért a hibáért, amely a koreai sportolók bemutatásakor történt a megnyitó ünnepség közvetítése során” – írta a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (IOC) hivatalos koreai nyelvű fiókja az X-en közzétett bejegyzésében.

A Párizsban tartózkodó dél-koreai sport- és kulturális miniszterhelyettes, Jang Mi-ran találkozót kért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökétől, Thomas Bachtól. Dél-Korea küldöttségében 143 sportoló szerepel, akik 21 versenyszámban indulnak. Észak-Korea, amely 2016, vagyis a riói olimpia óta először tér vissza a játékokra, 16 sportolót küldött.