2024.7.26 10:04
Olvasási idő 1:12
Kovács M. Dávid

SpongyaBob autista, ez a szuperereje

FILMEK + SOROZATOK AUTIZMUS RAJZFILM SOROZATOK SPONGYABOB

SpongyaBob Kockanadrág szinkronhangja, Tom Kenny szerint nem is kérdés, hogy a hangján megszólaló karakter neurodivergens-e, valószínűleg ezért van annyi autista rajongója a sorozatnak.

SpongyaBob „természetesen“ autista – jelentette ki a rajzfilmsorozat főszereplőjének szinkronhangja, Tom Kenny a detroiti Motor City Comic Con meghívott vendégeként egy panelbeszélgetésen.

Tom Kenny a sorozat 1999-es indulása óta adja SpongyaBob Kockanadrág és több másik szereplő hangját, így nála jobban kevesen ismerik a karaktert. A michigani beszélgetésen felidézte, hogy egy korábbi alkalommal, egy hasonló texasi rendezvényen, odament hozzá egy „nyilvánvalóan spektrumzavaros“ rajongó, és megkérdezte tőle, hogy SpongyaBob autista-e.

Igen, persze. Természetesen az. És tudod mit? Ez az ő szuperereje, ugyanúgy, ahogy a tiéd is

– válaszolta Kenny, az elmesélt történetet pedig a detroiti közönség tapssal és ovációval fogadta.

SpongyaBob természetesen autista – erősítette meg Tom Kenny, a rajzfilmszereplő szinkronhangja.
SpongyaBob természetesen autista – erősítette meg Tom Kenny, a rajzfilmszereplő szinkronhangja. Forrás imgflip.com

Tom Kenny egyébként nem most jelentette ki először, hogy az ő hangján életre kelő SpongyaBob Kockanadrág az értelmezése szerint neurodivergens. 2012-ben Marc Maron WTF podcastjében úgy fogalmazott: „Nem tudom, mi van ebben a sorozatban, ami ennyire megérinti az autista gyerekeket. Mindenesetre jobban, mint más rajzfilmek, hiszen SpongyaBob egy kicsit autisztikus. A munkája megszállottja, nagyon szorgalmas, és rendkívül mélyen bele tud merülni a dolgokba.“

A SpongyaBob-rajzfilmsorozat egyébként már a 14. évadánál jár, a 26 epizódos széria 2023 novemberében debütált, és már a 15. évadot is bejelentették. A tengerbiológusból lett rajzfilmgyáros, Stephen Hillenburg által megálmodott Bikinifenék eddig három mozifilmet is kapott, a negyedik, The SpongeBob Movie: Search for SquarePants című részt a tervek szerint jövő decemberben mutatják be. A SpongyaBob-univerzumot időközben két spin-off is gazdagítja: a Sandy-film (Saving Bikini Bottom: The Sandy Cheeks Movie) épp augusztus elején érkezik, jövőre pedig Plankton, a főgonosz is önálló mozifilmet kap Plankton: The Movie címmel.