2024.7.29 14:07
Olvasási idő 4:32
Krajnyák Petra

Utazás a hiperfeminin pophercegnő, Sabrina Carpenter gardróbjába

Utazás a hiperfeminin pophercegnő, Sabrina Carpenter gardróbjába
Forrás Kevin Mazur/Getty Images for iHeartRadio
DIVAT DESIGN DIVAT SABRINA CARPENTER

Sabrina Carpenter csillaga 5. albuma megjelenéséig alacsonyan szállt, majd a TikTok-nak köszönhetően pimasz soraival és hiperfeminin arculatával korunk új popdívája lett.

A magyar nyelv sokszínűségének hála Sabrina Carpenter karrierje egyetlen mondattal jellemezhető: Lassú víz partot mos. Az újdonsült popdíva látszólag a semmiből bukkant fel TikTok-kompatibilis, szemtelen dalaival és virális improvizált soraival, holott már tíz éve húzza a zene-, és filmipar súlyos igáját. 

Sabrina számára inkább előny, mintsem hátrány volt, hogy Disney-sztárként később futott be, így ugyanis nem jutott Bella Thorne, Mitchel Musso, Lindsay Lohan vagy Demi Lovato sorsára. A Disney aranykorában ontotta magából a gyereksztárokat, akiknek csillaga rövid ideig magasan szállt, hogy aztán hatalmasat zuhanjon.

De ki az a Sabrina Carpenter?

A fiatal Hilary Clintonra kísértetiesen hasonlító énekesnő 1999. május 11-én született a pennsylvaniai Quakertownban. Anyja, Elizabeth kiropraktikával és gerincgyógyászattal foglalkozik, apja, David pedig oktathatná a privát szféra védelmezését, mert nevén és tinikori bandáján kívül semmit sem tudni róla. Annál többet tudunk azonban testvéréről, Nancy Cartwrightról, aki Bart Simpsonnak kölcsönzi hangját. Sabrina nagynénje már 1991 óta a Szcientológiai Egyház tagja, emellett egyik legnagyobb hollywoodi szószólója (Tom Cruise is shaking). Az Emmy-díjas színésznő 2019-ben 17,5 millió dollárt (6,3 milliárd forint) adományozott az egyháznak, több mint 21 millió dollárt (7,6 millárd forint) pedig a Szcientológusok Nemzetközi Egyesületének, így gyémánt fokozatú támogatóvá minősítették.

Kiemelt tartalom
A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába A 80-es évek divatikonjai, akik egy életre beleégtek a kollektív emlékezetbe és a popkultúrába 2024.9.3 12:33

Míg minden magyar családra jut egy MLM-es ismerős, addig az USA-ban minden személyre jut egy szcientológus. Ugyanis érdekes módon az énekesnő barátját, Barry Keoghant pedig egy szcientológus stylist, Ilaria Urbinati öltözteti.

@the.cassiemarie Sabrina Carpenter and Barry Keoghan both have Scientology connections?? #sabrinacarpenter#espresso#barrykeoghan#saltburn#scientology♬ original sound - No Culty Vibes

Sabrina már 10 évesen építgette karrierjét: ekkor töltötte fel Youtube-ra első cover videóját, majd elindult 2008-2009 között futó Miley World – Are you a superstar? névre keresztelt tehetségkutatón. Bár nem ő lett az új Hannah Montana, de így is az előkelő harmadik helyen végzett. Ekkoriban még az volt az álma, hogy egy másik kislány szülinapi buliján az ő zenéje szóljon, azonban hamar túlszárnyalta önmagát: 12 évesen fellépett egy kínai showműsorban, majd 2013-ban 5 lemezre szóló szerződést kötött a Disney tulajdonában álló Hollywood Records-szal.

Disney-éra

A szinkronszerepeket rövidesen vendégszereplések követték, például az Austin és Ally-ben, majd 2014-ben megkapta Maya Hart szerepét az igencsak kínosra sikeredett Riley a nagyvilágban (Girl meets world) című sitcomban, mely nem érte el a Hannah Montana minőségét, ebből kifolyólag sikerét sem. A Boy meets world megkérdőjelezhető minőségű folytatásában az egyik szereplőnél felmerül az autizmus gyanúja, mire barátai úgy reagálnak, mintha végstádiumú rákot diagnosztizáltak volna nála. 

Részlet a Riley a nagyvilágban című Disney sorozatból.
Részlet a Riley a nagyvilágban című Disney sorozatból. Forrás IMDB

Bár Sabrinának nem szolgált ugródeszkaként, természetesen imidzsét, ezzel együtt öltözködését is meghatározták a Disney-nél töltött évek. A stúdió hírhedt, croissant-nál is több rétegből álló abszurd outfitjei némileg finomodtak, de továbbra is a Zara próbafülkéiben uralkodó káoszt testesítették meg. A makulátlan gyereksztár imidzshez illő összeállítások sem infantilis, sem szexuális jelleget nem mutatnak, így reálisabban megfeleltek egy 15-16 éves tinédzser gardróbjának.

Kiemelt tartalom
Playback Péntek: Sabrina Carpenter és a Fontaines D.C. hozták el a könnyűzenei Barbenheimert Playback Péntek: Sabrina Carpenter és a Fontaines D.C. hozták el a könnyűzenei Barbenheimert 2024.8.23 12:17

Sabrina kortársaihoz hasonlóan a kísérletezés éveit élte, amikor minden nap változott éppen kibontakozóban lévő személyes stílusa, de már ekkor felfedezhetők voltak későbbi védjegyei, például a miniszoknyák, combcsizmák és a platformos magassarkú. 

SYDNEY, AUSZTRÁLIA - SZEPTEMBER 26.: Sabrina Carpenter pózol a Slime Machine-on a Nickelodeon Slimefest 2014 matiné show előtt a Sydney Olympic Park Sportközpontban 2014. szeptember 26-án Sydneyben, Ausztráliában.
Sabrina Carpenter 2014. szeptember 26-án. Forrás Don Arnold/Getty Images for Nickelodeon Australia

Stagnálás

Bár több Disney-filmben is szerepelt, sőt négy albumot is kiadott, továbbra is a mainstreamen kívül maradt. A Hollywood Records és menedzsmentje is képtelen volt sikeresen promotálni zenéjét, de a szerencsés körülmények sem voltak adottak. Nem főszerepet kapott a sorozatban, melynek népszerűségét a haldokló Disney Channel sem tudta elősegíteni, hanem csupán a főszereplő legjobb barátnőjeként láthattuk őt. Hiába adott ki két albumot (Eyes wide open és Evolution) is, míg a Riley a nagyvilágban futott, a sorozat nézői nem kapkodtak értük. Így a Singular: Act I (2018) és Singular: Act II (2019) sem hozott áttörést. 

Már ekkor körvonalazódott egy felnőttesebb arculat, ami viszont minden egyediséget nélkülözött. A siker kulcsa sosem a nagy költségvétés, viszont az ekkor készült klipekben megjelenő énekesnő sokkal inkább hajaz egy anyukája gardróbjából öltöző lázadó tinire, mint popsztárra. Sőt, a Parishez készült videó egyenesen a Taylor Swift által jegyzett Blank Space egy alacsonyabb költségvetésű remake-jének tűnik.

Kiemelt tartalom
Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni Itt vannak a 24/25-ös fociszezon legrondább mezei, amiket reméljük, hogy egy szurkolón sem fogunk látni 2024.8.23 12:12

A néző torkán lenyomott lázadó imidzs nemcsak erőltetettnek hat, hanem olcsó hatást is kelt: előkerül a vörös rúzs, a fekete tűsarkú, a blézer és a koktélruha, mint a nőiség vélt (nem pedig valós) attribútumai. Húszas évei elején járó fiatal nő helyett egy koravén és karikatúraszerű dívát látunk, ami leginkább egy középkorú marketinges huszonéves popsztárokról alkotott elképzelését tükrözi. Akár a kényszer, akár a saját stílus keresése eredménye ez, még láthatóan kiforratlan az autentikus, felnőtt Sabrina képe.

Sabrina CarpenterSabrina Carpenter 2017. november 12-én. Sabrina Carpenter színésznő részt vesz a Variety 1. éves Hitmakers Luncheonján a Sunset Towerben 2017. november 18-án.Sabrina Carpenter a Q102's Jingle Ball-on 2017. december 6-án.
Galéria megtekintése
(8)

Az évek előrehaladtával kialakult egy konzisztens színpadi megjelenés, melyet a combcsizma, rövidnadrág és hosszú átlátszó ruha triója dominált. Ezek pedig bizonyos formában a mai napig visszaköszönnek ruhatárában.

Botrány

Nyilvánvalóan a Sabrina-Olivia Rodrigo-Joshua Bassett szerelmi háromszög sem tett jót fejlődőben lévő karrierjének. Olivia és Joshua a High School Musical: The Musical: The Series forgatásán jöttek össze 2019-ben, bár kapcsolatukat hivatalosan sosem erősítették meg. 2020-ban azonban Joshuát egy Black Lives Matter tüntetésen és egy étteremben is kiszúrták Sabrinával, így a rajongók rögtön pedzegetni kezdték, hogy Oliviával már szakítottak. 

Sokan Sabrinában azt a bizonyos harmadik felet látták, különösen, miután megjelent Olivia Drivers license című dala, melyben szerelme új idősebb szőke barátnőjéről is énekel. Az énekesnő hiába tagadta, hogy a nála négy évvel idősebb Sabrináról szól a dal, egy Z generációs Hailey Vs. Selena dráma bontakozott ki a pandémia éveiben. 

A Covid azonban kétfrontos támadást indított Sabrina ellen. 2020. március 7-én debütált a Broadwayen a Mean Girls musicalben, így mielőtt a világ leállt volna, összesen kétszer léphetett színpadra Cady Heronként.

„I'm working late 'cause I'm a singer“

Kérdéses, hogy az izolációban töltött idő, a kiadóváltás vagy ezek együttesen hoztak drasztikus változást, de tény, hogy ez 2022-es Emails I can't send című albumához már egy konzisztens vizuális világ is tartozott. A Nonsense-hez készült videóban már megvillantotta mostanára ikonikussá vált, függönyt idéző frufruját és karamell árnyalatú sminkjét, a Feathers klipjében pedig coquette Mária Magdolnaként táncol a tesztoszterontúltengéses, sztereotipikus ciszheteró férfiak sírján. A TikTokon futótűz módjára terjedő számok lágy dallamai ijesztően fülbemászóak, a frappáns sorokról nem is beszélve. Az évek alatt láthatóan magabiztosabb és érettebb lett, ami zenéjén és öltözködésén is változásokat eredményezett.

Sabrina Carpenter részt vesz a 2023-as MTV Video Music Awards díjátadón.Sabrina Carpenter részt vesz Rihanna Savage X Fenty Show Vol. 3 bemutatón 2021-ben.Sabrina Carpenter a 2020-as MTV Movie & TV Awards díjátadón lép fel a december 6-án. Sabrina Carpenter részt vesz Rihanna Savage X Fenty Show Vol. 3 bemutatón 2021-ben.
Galéria megtekintése
(12)

Elmondása szerint jelenleg azon korszakát éli, amikor a lehető legkisebb szoknyákat szeretné hordani, ezen törekvése pedig kellemes optikai csalódást eredményez. Mikroméretű szoknyái gogo csizmával párosítva ugyanis megnyújtják lábait, így a maga 151 centiméterénél jóval magasabbnak tűnik. Ezek is az ezer közül is felismerhető Sabrina formula részét képezik a testhez simuló, derék és váll hangsúlyos szabás mellett. Nemcsak homokóra alakot varázsol magának, hanem a testi arányait is átalakítja, hogy még magasabbnak tűnjön.

Sabrina Carpenter a 2024-es Governors Ballon.Sabrina Carpenter részt vesz a Louis Vuitton 2025 tavaszi/nyári férfi divatbemutatóján a Párizsi Divathét keretében.Sabrina Carpenter előadja a „Feather/Nonsense” című számait 2024. május 18-án, szombaton.Sabrina Carpenter érkezik a „Saturday Night Live” című műsorba.
Galéria megtekintése
(36)

Sabrina masnijaival, a pink, kék és sárga pasztell árnyalataival belopta magát a coquette őrülettől vezérelve még a savanyú uborkára is masnit kötő digitális nomádok szívében. Az Island Recordshoz igazolása óta a bratzosított Sharpey Evanstként egyszerre követi és irányítja a trendeket. Tinikora óta megfigyelhető vonzalma a feminin stílusok iránt, és most sikerült egy okosan felépített hiperfeminin esztétikát felépíteni, melyben a fehérneműk, combfixek, fűzők és szívecskék is helyet kaptak.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!