2024.7.21 20:12
Olvasási idő 1:06
Szöllősi Anna

Visszalépett Joe Biden, nem indul újra az amerikai elnökválasztáson

KÖZÉLET AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK JOE BIDEN

Beigazolódtak a külföldi médiában felreppent hírek, hogy Biden még a hétvégén visszaléphet. A regnáló elnök arról is hírt adott, hogy Kamala Harrist támogatja utódjaként.

Joe Biden a közösségi médiában közzétett, vasárnap esti bejelentésben azt írta, az szolgálja leginkább a Demokrata Párt és az Egyesült Államok érdekeit, ha visszalép. Ezután kizárólag arra kíván koncentrálni, hogy teljesítse elnöki kötelességeit a hátralévő időben. Azt ígérte, hogy a nemzethez intézett beszédében később további részleteket fog elárulni döntésével kapcsolatban.

Ezzel a bejelentéssel Biden pontot tett az elnökválasztási kampányt kísérő kálváriájának végére, pártjának pedig alig egy hónapja maradt arra, hogy az augusztus 19-én esedékes jelölőgyűlésig megtalálják azt, aki megküzdhet Donald Trumppal és a republikánusokkal az elnöki posztért – írja a 24.hu. 

Biden a lemondása utáni első bejegyzésben arról írt, hogy teljes támogatásáról biztosítja a regnáló alelnököt, Kamala Harrist. 

A legelső döntésem a párt 2020-as jelöltjeként az volt, hogy Kamala Harrist választottam alelnöknek. És ez volt a legjobb döntésem. Ma szeretném felajánlani teljes támogatásomat és jóváhagyásomat Kamala számára, hogy idén ő legyen a pártunk jelöltje

– írta.

A 82 éves Biden bár tavaly tavasszal még fölényesen megnyerte pártjának előválasztását, számos botrányos esetet tudhat maga mögött. A fordulópontot a kampányban Trump és Biden június 28-i tévévitája jelentette, ahol Biden katasztrofálisan szerepelt, és még úgy is magára vonta az egész világ figyelmét, hogy Trump hozta a szokásos formáját: motyogott, belezavarodott a mondandójába és nem tudta magát megfelelően kifejezni – a megmérettetés kudarcát még a pártja is meglepő nyíltsággal konstatálta.