2024.7.21 11:30
Olvasási idő 7:15
Krajnyák Petra

Az indiai Met-gála: ilyen volt Anant Ambani és Radhika Merchant 600 millió dolláros esküvője

Az indiai Met-gála: ilyen volt Anant Ambani és Radhika Merchant 600 millió dolláros esküvője
Forrás YouTube / screenshot
KULTÚRA ESKÜVŐ GAZDASÁG INDIA

Lezajlott az évszázad legdrágább esküvője. Ázsia leggazdagabb embere, Mukesh Ambani legkisebb fia 600 millió dolláros esküvőjével saját korábbi rekordját döntötte meg, melyet lánya 100 millió dolláros esküvőjével állított fel.

Egy emberként hüledezett a világ Anant Ambani és Radhika Merchant esküvőjén. A világ legnagyobb olajfinomítóját működtető Reliance Industries cégcsoport elnöke, Mukesh Ambani fia és az Encore gyógyszerészeti vállalat vezérigazgatója, s egyben alelnöke, Viren Merchant lánya frigyével India két leggazdagabb családja egyesült július 12. és 14. között. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Haute Living (@hauteliving) által megosztott bejegyzés

A többnapos esküvőt hét hónapos ünnepségsorozat előzte meg, így a fesztiválokat megszégyenítő lakodalom összesen 600 millió dollárba, úgy 216 milliárd forintnak megfelelő összegbe került. (Majdnem annyiba, mint a kiemelt katonai beruházássá minősített Déli Körvasút építése a magyar államnak, melynek kétszer is megsemmisítették a környezetvédelmi engedélyét.)

A költségek oroszlánrészét a 66 éves Mukesh Ambani fedezte, aki jelenleg Ázsia leggazdagabb embere. A Forbes listáján 115 milliárd dolláros vagyonával még pont becsúszott a 10 legvagyonosabb ember közé. A Mukesh apja által 1966-ban alapított Reliance Industries egy hatalmas, az egész indiai gazdaságot befolyásoló konglomerátummá nőtte ki magát: a kőolajtól a kiskereskedelmen át a pénzügyi, digitális szolgáltatásokig és a médiáig szinten minden szférában jelen van.

Kiemelt tartalom
A valódi Mauglit is farkasok nevelték, négykézláb járt és soha nem tanult meg beszélni – Dina Sanichar története A valódi Mauglit is farkasok nevelték, négykézláb járt és soha nem tanult meg beszélni – Dina Sanichar története 2024.7.9 20:11

Ugyan a házasság (jelenleg irreális) gondolta nem hoz lázba, mégis lelkesen követem – elsősorban a ruhák miatt – a celeb és királyi esküvőket. Azonban az Ambani esküvő nemcsak a súlyos drágakövekkel kirakott ékszerek és ruhák miatt érdekes, hanem, mert nagyon jól rávilágít az indiai kultúra komplexitására és az indiai társadalomban tátongó szakadékokra is.

Az ifjú pár

Az újdonsült férj, Anant Ambani a Brown Egyetemen végzett és testvéreivel együtt helyet kapott a Reliance igazgatótanácsában. A helyi média figyelmét azonban természet iránti rajongása és nagy fogyása keltette fel. Anant kiskora óta súlyos asztmával küzd, azonban a speciális gyógyszeres kezelés felborította hormonháztartást így drasztikusan meghízott. A két család látszólag harmonikus kapcsolata alapján feltételezhetően nem a gyógyszermágnás, leendő apósának vállalata felelős a mellékhatást okozó gyógyszerért.

19 évesen már 196 kilót nyomott, ami jelentős életveszélynek tette ki, így 2014-ben apja Bollywood leghíresebb sztáredzőjét bízta meg lefogyasztásával. Napi 6 órát edzett konditeremben, emellett jógázott, rengeteget sétált és diétázott. Anant átalakulása az egész indiai nyilvánosság előtt zajlott, egy év alatt 108 kilót fogyott. Sokan nagy akaraterőt sejtettek a mögött, így jelentős rajongótáborra tett szert.

Fogyásán kívül a társadalom egy részét, köztük Radhikát is természetszeretetével nyűgözte le. Kiváltképp szívén viseli az elefántok sorsát és megmentésükre létrehozta a világ legnagyobb vadrezervátumát. Sokáig meggyőződése volt, hogy nem fog feleséget találni, mivel minden percét a természetvédelemnek szenteli, de gyerekkori barátjából lett hitvesével azonos értékrenden osztoznak.

Kiemelt tartalom
Egyre menőbb a butatelefon, de miért nem nő a kínálat a kereslet ellenére? Egyre menőbb a butatelefon, de miért nem nő a kínálat a kereslet ellenére? 2024.5.28 13:26

A 29 éves Radhika Merchant a New York-i Egytemen politikatudományból szerzett diplomát, jelenleg pedig apja cégének menedzsment részlegén dolgozik. Tanulmányai mellett a hagyományőrzésre is időt szánt: 8 évig tanulta legrégebbi indiai táncműfajt, a bharatanatyamot.

Radhika és Anant már gyerekkoruk óta ismerték egymást, hiszen ahogy az lenni szokott, a milliárdosok vékony rétegében ironikus módon falusi állapotok uralkodnak: mindenki ismer mindenkit. Azonban csak néhány éve, egy baráti bulin kerültek közelebb egymáshoz és 2018-ban hivatalosan is egy párként debütáltak.

A próba

2023 januárjában megtörtént az eljegyzés, így kezdetét vehette az indiai Met-gála néven emlegetett esküvő. Mukash Ambani vagyona 2020 óta megnégyszereződött, így nem kellett összehúznia a nadrágszíjat, hogy megdöntse saját rekordját. 2018-ban 100 millió dollárt költött lánya, Isha esküvőjére, ezzel szemben legkisebb fia 7 hónapos ünnepségére ennek hatszorosát fordította.

Márciusban zajlott le Gudzsarát államban a háromnapos előesküvő, melynek keretében 50 ezer helyit vendégeltek meg. Az 1500 fős vendéglistán Mark Zuckerberg, Bhután királynője, Quatar miniszterelnöke, Ivanka Trump, bollywoodi sztárok tömkelege és Radhika volt barátja is szerepelt. Ekkor került sor az ominózus Rihanna magánkoncertre, melyet 8 millió dollárért adott az egybegyűlteknek. Végezetül a hastakshar (aláírás) nevű szertartással hivatalosan is megerősítették a leendő házasok közti köteléket.

Ezután a Földközi-tengeren folytatódott a mulatság. A ladiknak aligha nevezhető hajón több bulit is tartottak, melyeken a Backstreet Boys, Katy Perry és Pitt Bull is fellépett. A hangulat olyannyira a tetőfokára hágott, hogy a genovai lakosok kihívták a rendőrséget a zaj miatt.

Az esküvő

Indiában a társadalom legkisebb egysége az egyén helyett a család, így a házasság sem két egyén, hanem két család kapcsolódását jelenti. Így érthető, hogy a szubkontinens két leggazdagabb családja szó szerint világraszóló lakodalommal pecsételte meg bizonyára anyagilag is értendő összefonódásukat.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

IndoGenius | Nick Booker (@indogenius) által megosztott bejegyzés

Mielőtt a tényleges esküvőre sor került volna, a milliárdos családok rendhagyó jótékonysági akciót hajtottak végre: egy tömeges esküvőn 50 alacsony jövedelmű párt házasítottak össze. A friss házasok CSOK-ot megszégyenítő nászajándékot kaptak: egy évre elegendő élelmiszert, arany ékszereket és háztartási eszközöket. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Voompla (@voompla) által megosztott bejegyzés

Néhány nappal később Mumbaiban zajlott a hindu, pandzsábi és gudzsaráti esküvőkre jellemző sangeet. Az egész napos zenés-táncos esküvői előbuli, melyen a két család Justin Bieber zártkörű koncertjén bulizott együtt az Anant Ambani anyja által alapított Nita Mukesh Ambani Cultural Centerben.

A sangeeton gyakran bollywoodi zenére koreografált táncot adnak elő a családtagok, mielőtt sor kerül az ifjú pár szimbolikus jelentőségű táncára.

Július 10-én a mehndi szertartáson Radhika kezére felkerült az esküvői henna, mely a hagyományok szerint szerencsét és egészséget hoz a menyasszonynak. A mehndit általában az ara családja rendezi és elsősorban nők vesznek részt rajta, a család többi tagja csak a henna elkészülte után csatlakozik hozzájuk.

A hosszú előkészületek után július 11. és 14. között végre sor került az igazi esküvőre Mumbaiban, melynek CEO-ja Radhika elmondása alapján anyósa, Nita Ambani volt. Az időpontot a család pujarija (hindu papja) jelölte ki az ifjú pár születési képletében szerepelő legszerencsésebb csillagállások alapján. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Times of India (@timesofindia) által megosztott bejegyzés

Július 11-én a hindu esküvőkön gyakran előforduló haldi szertartáson a családtagok és közeli barátok egy többek között kurkumából, szantálfából, rózsavízből készült krémmel kenik be a jegyespárt, melynek sárga színe a szerencsét, tisztaságot és új élet kezdetét szimbolizálja.

Ezt a gol dhana, egy Gudzsarátban jellemző eljegyzési rítus követte, mely során a pár egy koriandermagból készült édességgel eteti meg egymást. Általában erre a vőlegény házában kerül sor, ahol ajándékokat adnak a menyasszony családjának, így megpecsételve a két család kapcsolatát.

A többnapos rítusokkal teli esküvőt az Ambani család tulajdonában lévő, 16 ezer fő befogadására alkalmas Jio World Convention Centerben tartották Mumbaiban. Az épületet Varanasi, a hinduk számára fontos szent város képmására formálták. Az indiai kézműves díszek mellett virágszobrok fokozták a fényűzést. A több mint 100 000 virágból készített alkotások között 60 életnagyságúnál is nagyobb állatszobor is szerepel.
 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

sanjoy (@sanjoyd) által megosztott bejegyzés

Július 12-én elsőként a baraatra, vagyis a vőlegény ünnepélyes bevonulására került sor. A hindu és szikh hagyományoknak megfelelően Anant lóháton érkezett az őt ünneplő 2000 főhöz. A tömegben valahol Nick Jonas és Priyanka Chopra is megbújt.

Hindu esküvő lévén ezután sor került a füzércserére, vagyis a varmalára. Ahogy a két fél egymás nyakába akasztja a malát, szimbolikusan elfogadják egymást házastársakként.

Ezt a phera követte, vagyis a szent tűz körbejárása. A menyasszony és a vőlegény így esküszik egymásnak szerelmet, hűséget és kölcsönös tiszteletet.

A bengáli sindoor daan rituálé során Anant cinóbervörös porral kente be Radhika homlokát és hajválasztékát, mely a feleségstátuszt szimbolikus felvételét jelenti: innentől kezdve a feleség cinóbervörös homlokfestéssel jelzi, hogy férjnél van. Ezután Anant egy mangalsutra nevű szent nyakláncot kötött nyakába. Utóbbi a nyugati gyűrűcserének feleltethető meg. 

Az első napot a bidaai zárta, amikor a menyasszony elbúcsúzik családjától, családi otthonától, hogy a hitvesi házba költözzön. Ezzel a keserédes, szentimentális momentummal a menyasszony szimbolikusan megszűnik létezni szülei gyerekeiként és "új életet kezd feleségként." 

Kiemelt tartalom
Ezért lehet április 14-e fordulópont a világtörténelemben Ezért lehet április 14-e fordulópont a világtörténelemben 2023.1.4 16:47

A második napon, július 13-án miután áldozatot mutattak be a zene és bölcsesség hindu istennőjének, Sarasvatinak, a shubh ashirwad (isteni áldás) rítus végrehajtásával az idős hozzátartozók és ismerősök ünnepélyes keretek között adták áldásukat az ifjú párra, köztük az indiai miniszerelnök, Narendra Modi is. (Valahol adja magát, hogy a hindu nacionalista párt vezetője, aki 2014 óta vezeti az országot, tiszteletét teszi az ország leggazdagabb hindu sztárpárjánál, akiktől talán még anyagi támogatást is remélhet a következő választásokra.) A hindu hagyományoknak megfelelően Anant és Radhika az idősektől lábuk megérintésével kértek áldást.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

The Times of India (@timesofindia) által megosztott bejegyzés

Végezetül vasárnap zajlott le a nagy fogadás, a mangal ustav, melyre 14 000 vendég érkezett. Priyanka Chopra és Nick Jonas mellett, Tony Blair és Boris Johnson volt brit miniszterelnökök, John Cena, Kim és Khloe Kardashian, Jeff Bezos, Gianni Infantino (a FIFA elnöke), Law Roach stylist, Nicky Hilton Rothschild, megannyi influenszer és még több bollywoodi sztár, mint például Shah Rukh Khan.

Law Roach Janhvi KapooNicky Hilton Rothschild és James Rothschild.Tony Blair és Cherie Blair.
Galéria megtekintése
(9)

Sari, couture és 720 karátos zambiai smaragd

Radhika és Anant naponta több egyedi készítésű, drágakövekkel megpakolt couture alkotást, például a sangeeton egy kristályokkal kirakott arany Abu Jani Sandeep Khosla outfitet és egy metál neccből készült Manish Malhotra sarit viselt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Shereen (@shereenlovebug) által megosztott bejegyzés

Az esküvő folyamán két Abu Jani Sandeep Khosla összeállítást is megcsodálhattunk: egy fehér és piros színekben pompázó, 5 méteres fátyollal és ugyanekkora uszállyal kiegészített lehengát (hosszú szoknyát) és kézzel festett gagra cholit (tradicionális hosszú szoknya és felső), melyen Lakshmi és Visnu istenek, elefántok és az újdonsült házasokról készült porté is látható.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Rhea Kapoor (@rheakapoor)

Radhika a fogadásra egy arany fűzőt viselt a Dolce & Gabbana 2024-es Alta Moda Serdega kollekciójából egy tradicionális sarival, melyet Anamika Khanna indiai couturier tervezett. Az Alta Moda az olasz divatház legmagasabb minőségű couture szegmense, melytől csupán a világ 1 százaléka vásárol. 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Shaleena Nathani (@shaleenanathani) által megosztott bejegyzés

A menyasszony a tradícióknak megfelelően anyja, nagyanyja és testvére ékszereiből válogatott kiegészítőket, többek között egy zambiai smaragdokkal díszített polki jadau 407,14 grammos nyakláncot. Persze új ékszerekből sem szenvedett hiányt, egy kinyitható gyémánt gyűrű pihent ujján, melynek belsejébe az A és R betűk kerültek.

Anant természetszeretete díszes ruháin és a tekintélyes méretű (és értékű) ékszerein is meglátszott. Egy 720 karátos zambiai smaragddal díszített párducos, egy gyémántokkal díszített oroszlános, egy mancsa alatt smaragdot tartó bengáli tigrist ábrázoló és egy gyémántokkal kirakott elefántos brosst is viselt.

A násznép sem nevezhető alulöltözöttnek. Az örömanya, Nita Ambani, aki állítólag sosem viseli ugyanazt a cipőt kétszer, többek között egy 100 karátos sárga gyémántnyakláncot vett fel fia esküvőjére. Az öt láncból álló Kantilal Chhotalal nyaklánc elkészítése 1000 órát vett igénybe. Ezekhez sárga gyémánt fülbevalót és sárga, körte alakú gyémánt maang tikka fejdíszt viselt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Kantilal Chhotalal (@kantilalchhotalal) által megosztott bejegyzés

Ami a vőlegény testvérét, Isha Ambanit illeti, egyik este derékig érő hajfonatát egy gyémántokkal, drágakövekkel kirakott arany choti díszítette. A esküvői ceremónián pedig egy Szerelem Kertje névre keresztelt, pink, zöld, narancssárga gyémántokkal kirakott, kulcscsontot takaró nyakláncot választott, mely 4000 munkaórát igényelt.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Birdhichand Ghanshyamdas (@birdhichand) által megosztott bejegyzés

Kim és Khloe Kardashian az ifjú párhoz képest is meglehetősen "szerény" összeállításokban érkeztek. Mivel a vendégeknek kötelező volt tradicionális indiai öltözékben megjelenni, Kim az esküvő második napján Manish Malhotra sarijához  gyémánt nyakláncot, kézláncot és maangot választott.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by VOGUE India (@vogueindia)

Az esküvőn ezen kívül elefántcsont színű, Swarowski-kristályokkal díszített Tarun Tahiliani ruhájához egy tradicionális orrkarikát, vagyis nathot vett fel, melyet hagyományosan a házas hindu nők viselnek.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 

Tarun Tahiliani (@taruntahiliani) által megosztott bejegyzés

Eat the rich?

A vallásilag, földrajzilag és etnikailag is sokszínű Indiában hatalmas különbségek mutatkoznak a társadalmi rétegek között, amelyeket tovább mélyíthetnek a város és vidék közötti eltérések. A fényűzés, rongyrázás közepette a lakosság 11 százaléka továbbra is mélyszegénységben él, jelentősen megugrott a munkanélküliség a Covid óta, így sokan, – főleg nők – feketemunkákból próbálják eltartani családjukat.

Az Ambani család rendelkezik a világ legnagyobb jótékonysági alapítványával, így kifejezetten ironikus, hogy a szó szerint világra szóló, rekorder lakodalom is az ő számlájukra írható. Míg külső szemlélőként csak ámuldozunk a nem akármilyen dínom-dánom láttán, addig sok indiai szájában keserű ízt hagyott a felfoghatatlan mennyiségű vagyon fitogtatása, miközben a nyomornegyedekben 500 rúpíval (2144 forint) küzdenek a túlélésért.

Magyar nézőpontból tekintve ugyancsak nevetséges és groteszk gondolat, hogy Anant Ambani egyetlen brossából fedezhető lenne valamennyi kórház elromlott klímájának megjavítása.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on, Spotify-on és a Facebookon is!