2024.7.19 13:04
Olvasási idő 1:34
Krajnyák Petra

Gyűjtésbe kezdett az egyik budapesti gyerekkórház, hogy megjavíttathassák a műtőjük klímaberendezését

KÖZÉLET BETHESDA GYERMEKKÓRHÁZ BUDAPEST EGÉSZSÉGÜGY JÓTÉKONYSÁG KÓRHÁZ

A hőséget a Bethesda Gyermekkórház fül-orr-gégészeti műtőjének speciális klímaberendezése sem bírta tovább. Az intézmény országos összefogással igyekszik orvosolni a problémát.

Az elmúlt hetekben kánikulától tönkrement klímáktól, 40 fok feletti hőségben fekvő betegektől és elhalasztott műtétektől volt hangos a magyar média. Az egyházi fenntartású, de állami feladatokat ellátó Bethesda Gyermekkórházban szintén elromlott az egyik műtőben található klíma, így a műtétek tervezhetősége itt is bizonytalanná vált.

A budapesti intézmény csütörtökön a Facebook-oldalán jelezte, hogy a hőséget a fül-orr-gégészeti műtő speciális klímaberendezése sem bírta tovább, ezért a magyar állam helyett a társadalomhoz fordulnak segítségért. Összesen 10 millió forintot gyűjtenek, de ebből az összegből további négy rendelő klimatizálását is finanszíroznák.

Hiszünk abban, hogy országos összefogással, nagylelkű adományozók csatlakozásával a probléma mihamarabb meg tud oldódni, hogy a Bethesdában gyógyuló gyerekek ebben a nagy melegben is olyan színvonalas gondoskodást kaphassanak, amilyet megérdemelnek

– olvasható a posztban.

Magyarország egyik legnagyobb gyerekkórházaként a Bethesda részt vesz a főváros gyermekügyeleti rendszerében. Területi ellátási kötelezettsége ugyan a pesti oldal északkeleti területeit öleli fel, de Pest megyéből és az ország más területeiről is fogad betegeket, vagyis kiemelten fontos szerepet tölt be a hazai gyermekgyógyászatban.

A hőség miatt az utóbbi időben több kórházban megadta magát a klíma. A Szent László Kórház transzplantációs osztályán például 32 fokos hőségben feküdtek a gyerekek, de a ceglédi Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet is jóval kevesebb műtétet tud végezni, mert a központi műtőt is érintő klíma elromlott. Az RTL értesülése szerint a tatabányai Szent Borbála Kórház sürgősségi osztályán csak egy ventilátor működik, de az intézmény szerint soron kívül intézik a klíma javítását.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

A fővárosi Szent János Kórházban egy héttel ezelőtt az egyik műtőben romlott el a klímaberendezés, ezért műtéteket kellett elhalasztani, míg a szintén budapesti Péterfy utcai kórházban a liftek váltak használhatatlanná. Egy kerekesszékes nő emiatt nem tudott felmenni az emeletre, a személyzet pedig nem tudta vállalni, hogy ölben vigyék föl. Így egy betegszállító buszban vettek tőle vért, az orvosához pedig el sem jutott.

Népszava múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy az Uzsoki Kórház műtőjében 42 fokot mértek, ezután leálltak a beavatkozások. A lap értesülései szerint az intézmény azonnal megoldandó feladatként jelezte a kórházakat üzemeltető Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságnak (KEF) a meghibásodást, azonban azóta sem javították meg a klímákat, így az Uzsokiban továbbra is valamennyi műtő használhatatlan múlt kedd óta a sebészeti, urológiai, ortopédiai, traumatolóiai, szemészeti, nőgyógyászati, fül-orr-gégészeti és kardiológiai osztályokon. A sürgős eseteket más kórházakba irányították át.

Cikkünk keletkezésekor még nem érkezett hír arról, hogy a Belügyminisztérium vagy a KEF bármilyen rendkívüli lépést tett volna az elromlott klímák és más meghibásodások ügyében.