2024.7.16 15:06
Olvasási idő 0:57

Ismét Roberta Metsolát választották az Európai Parlament elnökének

KÖZÉLET ENTR EURÓPAI PARLAMENT EURÓPAI UNIÓ ROBERTA METSOLA

Az EP-képviselők 2027-ig újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének.

Az EP-képviselők kedden 562 szavazattal 2027-ig újraválasztották Roberta Metsolát az Európai Parlament elnökének – közölte szerkesztőségünkkel az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája.

A máltai születésű Metsola 720 tagú testületben 699 leadott voksból (76 érvénytelen vagy üres mellett) 562-t kapott, így a 10. jogalkotási ciklus első két és fél évében ő vezeti majd az Európai Parlamentet.

Kis érdekesség, hogy Roberta Metsola EP-elnök első uniós vezetőként látogatott Ukrajnába az orosz invázió kezdete után. Forrás Pier Marco Tacca/Getty Images

Roberta Metsola az Európai Néppárt tagja, aki már a júniusi, informális uniós csúcstalálkozón bejelentette, hogy folytatná a 2022-ben megkezdett elnökségét. Metsola végül az első fordulóban nyerte meg a választást Irene Monteróval szemben a titkos, papíralapú szavazáson.

„Az EU soha nem volt tökéletes, de megéri érte harcolni” – jelentette ki az EP-elnök a szavazás előtti felszólalásában. Szerinte a képviselő-testület az egyenlőség, a demokrácia és a jólét garanciája, célja egy erős és elszámoltatható Európai Parlament, illetve hogy hidakat építsen a politikai törésvonalak felett.

Nem hagyhatjuk, hogy felvizezzék a szerepünket

– nyilatkozta Metsola. 

A spanyol Irene Montero a második legkisebb, szélsőbaloldali frakcióból jelentkezezett az elnöki posztra, esélye azonban nem sok volt, mivel a hárompárti „nagykoalícióban” a jobbközép néppártiak, a szocialisták és a liberálisok már korábban megegyeztek a vezető uniós posztokról – írja a Telex.

Kiemelt tartalom
Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt Képeslapszerűvé akarták formálni Párizst, ezért több ezer embertől szabadultak meg a helyi hatóságok az olimpia előtt 2024.8.8 11:14

Ugyan az elnöki tisztségről nem született megállapodás, a pozíciót általában egymást közt osztják fel a néppártiak és a szocialisták. A három nagykoalíciós frakció 401 tagot számol összesen, így Metsola másoktól is kapott szavazatot, ugyanez igaz a 61 vokssal alulmaradó Monteróra is, hiszen az őt indító szélsőbaloldali frakciónak mindössze 46 tagja van. 

Ez a tartalom az ENTR európai tartalomgyártói hálózat része.