2024.7.12 9:59
Olvasási idő 1:33
Maier Péter

PREMIER: „Köztünk nincs határ, vagyis ami van, az Schengen“ – Öt év után itt a Sophie Hard új dala

PREMIER: „Köztünk nincs határ, vagyis ami van, az Schengen“ – Öt év után itt a Sophie Hard új dala
Forrás Kriskó Gergő / Sophie Hard
ZENE KEMÉNY ZSÓFI MAGYAR ZENE PREMIER SOPHIE HARD

Hosszú kihagyás után új dallal jelentkezik a Sophie Hard, Kemény Zsófi és Konsiczky Dávid projektje. A "Schengen" egy se veled se nélküled-kapcsolat toxikus következetlenségét énekli meg.

A slam poetry és kortárs irodalom világában jártasoknak nem kell bemutatni Kemény Zsófit, aki tinédzser évei óta mindig alkot valamit, amivel magára vonja az emberek figyelmét. A trap magyarországi felbukkanásának idején, 2017-ben ő is beleszeretett a műfajba, így aztán megszületett Sophie Hard nevű projektkje, amihez csatlakozott a Csaknekedkislány zenekarból ismert zenész-producer, Konsiczky Dávid. Nem ez volt egyébként az első alkalom, hogy Kemény Zsófi mikrofonhoz állt, ugyanis először akkor szeretett bele a rappelésbe, amikor 2014-ben behívták az akkor óriásit futó #Hot16Challenge-be

Engem is meglepett, de slammerként megkaptam a kihívást, és teljesítettem. Két nap múlva megnézték kétszázezren és kommenteltek is többszázan. Csakhogy a kommentek nagy része arról szólt, hogy egy lánynak faszt kell fogni, nem mikrofont

– fogalmaz az alkotó, aki Konsiczkyvel közösen, három évvel a kihívás után mutatta be első EP-jét, amit akkor sokan „feminista trash-rapként“ aposztrofáltak. Ez egyezett is azzal, ami Keményék célja volt a projekttel. 2019-ben az EP nagylemezzé fejlődött, a címe Hard Day’s Hard lett. A társadalomkritika és a stílus nagyjából megmaradt, a düh enyhült, és a refrénekben már megjelent az éneklés is.

Kemény Zsófi
Kemény Zsófi Forrás Németh Botond

Öt éves kihagyás után most új nagylemezen dolgozik a produkció, amelyről meg is érkezett az első dal, ráadásul egy szöveges videó kíséretében. Ez kizárólag itt nálunk, a Refresher oldalán látható, úgyhogy hadd szóljon a Schengen!

A Schengen a szerelem egy olyan aspektusáról szól, ami ritkán szokott dalban előfordulni. Az elszakadás képtelenségéről, a maradás képtelenségéről, végül a döntésről, ami – talán örök – magányhoz vezet

– mondja Kemény Zsófi, aki a szövegben a schengeni határ körüli politikai következetlenségét hasonlítja egy se veled, se nélküled-kapcsolat mechanizmusához, ami olykor fojtogató, máskor szenvedélyes. „Néha nem engedlek be, néha igen, és te is engem.“ A párkapcsolati függés súlyos dilemmájának ugyanakkor egy könnyed, elfolyós gitártémára épülő trap beat ad körítés, amitől egy kifejezetten nyárias, chill szám a Schengen

A dalhoz készült szövegvideót Kriskó Gergő vette fel, illetve Mandula Lujza vágta. Kemény Zsófi sminkjét pedig Tokai Kinga készítette.

A Schengen egy készülő nagylemez előfutára
A Schengen egy készülő nagylemez előfutára Forrás Sophie Hard

A Sophie Hard produkció tehát új albumon dolgozik. A Hard-kór című készülő lemez már tudatosan új utakat keres majd. Pop, hyperpop, trap és techno alapok, illetve társadalomkritikus szövegek „keverednek metamodern egyveleggé“ az alkotók szerint, akik azt is elárulták, hogy az új anyagon inkább az éneklés lesz jellemző, mint a rap.

Kövessétek a REFRESHER-t, iratkozzatok fel közösségi csatornáinkra is, hogy ne maradjatok le a folyamatosan frissülő tartalmainkról: @refresherhu néven ott vagyunk a TikTokon, az Instagramon, a YouTube-on és a Facebookon is!