2024.7.9 9:58
Olvasási idő 1:03
Masszi-Rigó Csilla

Elöregedőben a Balaton lakossága, fiataloknak adnának olcsó telkeket egy tóparti településen

TÁRSADALOM BALATON LAKHATÁS MAGYARORSZÁG

Demográfiai válság sújtja a Balaton vidékét, ahol elöregedett a lakosság, a déli parton azonban van egy település, amely olcsó lakhatási lehetőséggel csábítana fiatal lakókat a környékre.

Demográfiai válság érte el a balatoni régiót, az országos átlagot jóval meghaladó elöregedés sújtja a tó menti településeket. Bár sok tehetős, főként külföldi idős költözik az üdülőövezetekbe, a helyi fiatalok már máshol telepednek le – és ez a vidék településvezetői szerint is probléma.

Balatonszentgyörgy polgármestere, Farkas László Nándor a Sonline.hu cikkében elmondta: a statisztikák szerint a 60 év feletti korosztály 38 százalékát adja a lakosságnak, szándékában áll viszont, hogy egy olyan utcát nyissanak a következő ciklusban, ahol fiatalok vásárolhatnának kedvezményes áron telkeket, ezzel csökkentve az átlagéletkort a település lakosainak körében. A polgármester úgy nyilatkozott, hogy az odavezető út már elkészült, habár egyelőre még külterületnek számít.

Fiataloknak adna olcsó telket egy balatoni település
A fiatalok nem is nagyon tudnának telket vásárolni a Balaton környékén, annyira elszabadultak az ingatlanárak. Forrás Laszlo Szirtesi/Getty Images

A Balaton Szövetség elnöke, Lombár Gábor szerint a balatoni lakosság már évtizedek óta egyre idősödik, „de csak most vesszük észre, mert fáziskésésben vagyunk”. Régebben sok ember volt, aki nyugdíjba vonulás után gyerekeire hagyta lakását, és a Balaton közelében telepedett le, és ezzel növekedett a lakosságszám a tó környékén. Ma a fiatalok már azért sem maradnak helyben, mert a Balaton környéki ingatlanok ára az egekben van, egy üres telket is több tízmillió forintba kerül megvásárolni.

Komplex megoldás kellene a problémára, a területfejlesztési miniszter szolgálati lakásokkal segítené a fiatalok helyben maradását, de szerintem ez csak részben jelenthet megoldást

– nyilatkozta Lombár Gábor.

Nem csak az ingatlanárak miatt lehet probléma a fiatalok megtartása, Galácz György, Balatonmáriafürdő októberben leköszönő polgármestere szerint ugyanis a tóparti településeken nincs ipari környezet, ahol a fiatalok munkát tudnának találni, kimondottan a vendéglátásra és az állami feladatok ellátására korlátozódik a balatoni térség városaiban a munkalehetőségek száma. Ha a környéken nagyobb hangsúlyt fektetnének a munkahelyteremtésre, az az egész balatoni régió fejlesztésére megoldás lehetne – mondja.