A cikk a Művészetek Völgye megbízásából készült.
2024.7.8 16:06
Olvasási idő 2:41

10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén

10 nap, 10 külön fesztivál: minden nap más élményt kaphatsz a Művészetek Völgyén
Forrás Művészetek Völgye
KULTÚRA FESZTIVÁL MŰVÉSZETEK VÖLGYE

Másfél hét múlva kezdődik az év legnagyobb és legszínesebb kulturális fesztiválja, nézzétek meg velünk, mit nem érdemes kihagyni a Művészetek Völgyén!

Van a fesztiváloknak egy olyan jellegzetessége, hogy bármekkora is a kínálat, az ember könnyen tábort tud verni egy-egy helyszínen, és ott nyomja végig a bulit. De 10 nap alatt a legvadabb fanatikusok sem akarhatnak egy típusú programon részt venni. A Művészetek Völgye július 19. és 28. között sok mindent tartogat, nézzük, hogyan érdemes összeválogatni magadnak egy sokszínű fesztiválprogramot.

Kezdjük az egyértelművel: minden fesztiválon ott a nagyszínpad, ez alól a Völgy sem kivétel. A Panoráma Színpad lesz a helyszíne a legkurrensebb előadóknak a Bagossy Brothers Company, Beton.Hofi, a Carson Coma, a Quimby, a 30Y, az Aurevoir, a BËLGA, a Blahalouisiana, a Bohemian Betyars, a Csaknekedkislány, az Elefánt, az Esti Kornél, a hiperkarma, az Ivan & The Parazol, a Kiscsillag, a Margaret Island, a Parno Graszt, a Platon Karataev, és a Punnany Massif is fellép ebben a 10 napban.

Óriási a kínálat, de sokkal több a fesztivál, mint a legnagyobb helyszíne, összesen közel háromezer program közül válogathatnak az odaérkezők. Napközben sem érdemes sokáig a sátorban készre főzni magunkat, már délelőttől várnak minket a legjobb események.

ezekre a programokra érdemes elmenni a Művészetek völgyén
Forrás Fekete Kristóf / Művészetek Völgye

Vigántpetenden a Cirque du Tókert ad helyet a múzeumok, kulturális intézmények programjainak, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, Budapest Főváros Levéltára, a Néprajzi Múzeum, a Lackzó Dezső Múzeum és az Adaptér is itt vár mindenkit 10 napon át. Ahogy az mindig szokás a múzeumok mellett, színház, mozi, képzőművészet, tánc és irodalom is vár minden Völgylakót, nincs művészeti ág, ami ne jelenne meg az ország legnagyobb összművészeti fesztiválján. A Filmio Pajta Mozgóban, és a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum helyszínén is mozizhatunk, animációs filmektől a meséken át egészen a Némafilmhez filmzenét pályázat döntőjéig láthatunk mindent, ami a megmozdított képkockák bűvöletében történik.

Kiemelt tartalom
Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent 2024.8.29 9:15

A színház spontán formájáért a Momentán Udvart érdemes keresni, ahol akár be is szállhatunk az improvizációba impro workshop keretében, vagy épp feladatokat adhatunk a Momentán színészeinek. Vendégként Hajnóczy Soma bűvésszel a bűvészet és az improvizáció közös metszéspontját keresik majd, Kovács András Péter stand upossal pedig közösen alakítják az előadást. Előadásokkal készül természetesen a Színház Színpad és a Színház Színpad Templom is, de idén a Cirque du Tókertben is láthatunk egy muscialt, méghozzá a farmernadrág atyjáról szóló Lévi Story! - A Farmerkirályt.

A táncról a Duda Éva Társulattól, a Nemzeti Táncszínházig rengetegen gondoskodnak, az Egyetem Udvarban például ott lesz a Magyar Táncművészeti Egyetem, de itt találkoznak a művészeti ágak is, itt lesz a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem is.

Ezekre a programokra érdemes kimenni a Művészetek völgyén
Forrás Fekete Kristóf / Művészetek Völgye

Nemcsak ezek az egyetemek, de a MOME is jelen lesz, Harcsa Veronikával közösen alakítják a Harcsa Veronika x MOME programját. Az udvarban fenntarthatósági témában interaktív programokkal az egyetem készül, zeneileg pedig a megszokott minőség képviselteti magát, Mayberian Sanskülotts, Tariqa, Barabás Lőrinc, hari_drama soul band, Lenkke_ és makrohang koncerttel is találkozhatnak az érdeklődők.

A magyar underground legizgalmasabb alakjai nemcsak itt, de Kapolcson is helyet kapnak a Petőfi Udvarban. A Coldplay előtt háromszor fellépő Solére, a világ lassan összes táját megjáró Jazzbois, az újraalakult The Qualitons, a mulatozásért felelős Kale Lulugyi vagy az alternatív rap legtöbbféleképpen hívható zenekara a 6363 is itt lesz látható és hallható.

Több előadó több helyszínen is megfordul, például 6363 is ott lesz a Poket Udvarban, Vecsei H. Miklós vezetésével premierezik, tőle is egy Csoóri Sándor vers feldolgozás érkezik. A rapperen kívül olyan előadók gondolták újra a Csoóri életmű egy-egy darabját, mint Barkóczi Noémi és Sallai Laci, Nóvé Soma és ifj. Csoóri Sándor, Henri Gonzo vagy a Platon Karataev duó.

Kiemelt tartalom
Fred Again, Raye, Victoria De Angelis és a Big Thief búcsúztatta a Szigetet – Fotóbeszámoló a fesztivál 6. napjáról Fred Again, Raye, Victoria De Angelis és a Big Thief búcsúztatta a Szigetet – Fotóbeszámoló a fesztivál 6. napjáról 2024.8.13 14:11

A Fesztivál második számú nagyszínpadán is lesz mit nézni, a Lőtér x Közlekedési Múzeum lesz a helyszíne az Anima Sound System, a Duckshell, az Európa Kiadó, a Co Lee Live Band, a Freakin’ Disco, a Fiúk, a Vad Fruttik, Szabó Balázs Bandája, Ajsa Luna, az Analog Balaton vagy az elmúlt évek legfiatalabb berobbanója, Pogány Induló koncertjének is.

Innen indul útjára a legkülönlegesebb közlekedési eszköz a Zenélő Busz is, a zenés utazást egy Ikarus 311-es buszon tehetjük meg, például a Lóci Játszik, a Kacaj, a Mörk és Hobo közreműködésével is.

Aki jobban beleásná magát a Művészetek Völgye programjába, annak érdemes tovább lapozgatnia a műsorfüzetet, illetve még jegyet váltani sem késő, ha nem akarunk lemaradni a 10 napos fesztiválról.