2024.7.3 12:45
Olvasási idő 1:18
Szécsi Krisztián

Idén először Budapest is felkerült a világ szexuálisan legszabadabb városainak listájára

UTAZÁS BUDAPEST KUTATÁS SZEX SZEXUALITÁS

Bár a szexuális szabadság egyre nagyobb a világban, még mindig van igény arra, hogy ez nőhessen, derült ki egy friss kutatásból, amely a világ szexuálisan legszabadabb városait rangsorolta. Idén először Budapest is a ranglistára került.

A német Erobella már harmadik éve teszi közzé átfogó kutatásának eredményét, ami kideríti, hogy melyek azok a városok a világon, ahol nyitottabbak, elfogadóbbak a lakosok, azaz amelyeket igazán liberális helyeknek nevezhetünk.

A cég számos kategóriát megvizsgált, például a melegbárok számát, hogy engedélyezett-e a melegek házassága vagy épp a nemváltás és az abortusz, a fogamzásgátlásról való közvélekedést, a gyógyszerekhez való hozzáférést, a diszkriminációellenes törvényeket, a szexmunkásokra vonatkozó törvényeket, sőt, még azt is, hogy hány szexshop található a városokban. 


A kutatást készítő német cég elárulta, az is céljuk volt a rangsorral, hogy tippeket adjanak azoknak, akik szeretnének igazán elfogadó városokban élni, hiszen a szexuális liberalizmus vagy szexpozitivitás gyakran megmutatja a társadalmi fejlettséget is, és az egyéni szabadság is összefüggésben áll vele.

A Refresherhez eljuttatott sajtóközlemény szerint a korábbi években Magyarország egyetlen városa sem került fel a listára, idén azonban Budapest a 24. helyet foglalja el, olyan híresen liberális helyszínek között, mint Berlin, Lisszabon vagy épp Ausztrália nagyvárosai.

San Francisco hét helyet ugrott előre az előző évhez képest, hogy megszerezze a szexuálisan legliberálisabb város címet, amit főként rendkívül színes LMBTQ-közösségének köszönhet.

Kiemelt tartalom
REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? REFRESHER-KVÍZ: Te mennyire ismered Budapestet? 2024.7.7 9:18

A holland főváros, Amszterdam idén is figyelemre méltó második helyet ért el. A lakosság számához mérten különösen pezsgő szexpozitív élet zajlik itt. A város rendkívül liberális törvényeiből is profitál, amelyek a szexuális életet érintik.

A tavaly még első helyen álló Köln 2024-ben a harmadik helyet húzta be. Továbbra is a világ nagyvárosaival egy szinten van, és számos LGBTQ-eseményből és a szexuális kisebbségek és szexmunkások viszonylag stabil jogi helyzetéből profitál. Csak összehasonlításként: a nagyon liberálisnak vélt Berlin a hetedik helyen áll.


A lista első 25 helyén az alábbi városok szerepelnek:

 1. San Francisco, USA
 2. Amszterdam, Hollandia
 3. Köln, Németország
 4. Lisszabon, Portugália
 5. Vancouver, Kanada
 6. Barcelona, Spanyolország
 7. Berlin, Németország
 8. Bécs, Ausztria
 9. Párizs, Franciaország
 10. Hamburg, Németország
 11. Montreal, Kanada
 12. San Diego, USA
 13. Toronto, Kanada
 14. Madrid, Spanyolország
 15. Atlanta, USA
 16. Los Angeles, USA
 17. Miami, USA
 18. Chicago, USA
 19. New York, USA
 20. Melbourne, Ausztrália
 21. Róma, Olaszország
 22. London, Egyesült-Királyság
 23. Sydney, Ausztrália
 24. Budapest, Magyarország
 25. Santiago, Chile


A teljes listát és a metodológiát itt olvashatjátok.