2024.6.20 14:18
Olvasási idő 2:04
Szöllősi Anna

Bukta Imre, drMáriás és ef Zámbó István munkáival nyílik képzőművészeti minifesztivál az idei Fishing on Orfűn

KULTÚRA FESZTIVÁL FISHING ON ORFŰ KÉPZŐMŰVÉSZET KIÁLLÍTÁS

A Fishing on Orfűn közel száz alkotó közreműködésével jön létre nagyszabású, szabadtéri képzőművészeti kiállítás hat helyszínen, sok száz négyzetméteren.

2024-ben színes és jelentős képzőművészeti programmal egészül ki a Fishing on Orfű fesztivál, ez a Képzőművészet on Orfű. A festészettől a szobrászatig, a textilművészettől a fényfestésig, a kerámiától a graffitiig rengeteg izgalmas projekttel és művészeti alkotással készülnek a szervezők.

A látogatók nagynevű művészek, fiatal tehetségek és pécsi egyetemi hallgatók műveit is megcsodálhatják több helyszínen, több száz négyzetméteren. A program védnöke drMáriás Munkácsy-díjas festőművész és zenész, az ünnepélyes megnyitót szerdán 15:30-kor tartják az Orfűi falnál.

Galéria egy szerpentinen 

A program legnagyobb eleme a Galéria egy szerpentinen címet kapta, és 50 művet foglal magában, melyeket a Borfalu feletti árnyékos erdei részen tekinthetünk meg.

A kortárs képzőművészet olyan fontos alkotóinak képeit nézhetjük meg itt, mint Bada Dada, Bánki Ákos, Braun András, Bukta Imre, efZámbó István, feLugossy László, Kárpáti Dódi, Kiss Péter, Kiss Tibor, Losonczy István, Robitz Anikó, Stark Attila, Shane54, Simon-Mazula Tibor, Szombathy Bálint, Szöllősi Géza, Tóth Gábor vagy Weiler Péter.

De találkozhatunk ígéretes fiatalok alkotásaival is: Crocodilepower, Határ Attila, Jánosi Anna, Kalán Viktoria, Makra Zoltán, Marosi Panni, Nagy Marcell, Szabó Lobot Balázs, Szász Sándor vagy Szentgróti Dávid műveivel.

Kiemelt tartalom
Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz Hová menjünk, miket nézzünk szeptemberben? – 5 kiállítás, hogy tartalmasan induljon az ősz 2024.9.1 9:31

A Fishing képzőművészeti pályázatának győztesei (Bereczki Kata, Galog Márton, Iványi Helka, Mayer Hella, Mihály Ádám, Mihályi Bálint, Murányi Kriszti, Németh Gábor, Pasztellneon, Pittmann Glória és Székely Zsó) is itt állítanak ki.

A Galéria egy szerpentinen hét izgalmas, méretében tekintélyes alkotását a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának több mint 40 diákja készítette, akik textilművészeti alkotásokat, szobrokat, installációkat hoztak létre. 

Az orfűi fal 

A Galéria egy szerpentinen felett található a Képzőművész on Orfű folyamatosan készülő közösségi alkotása, Az orfűi fal, amelyre mindenki írhat, festhet, nyomot hagyhat maga után. A Fishing közönsége közel 40 négyzetméternyi falfelületet tehet magáévá.

„Ez a fal senkit sem választ el senkitől, ám felülete a berlini nagyobb testvérhez hasonlóan a szabadság, az interakció, a véleménynyilvánítás és az anonimitás szimbolikája mentén telik be folyamatosan a fesztivál 4 napja alatt“ – írják a szerkesztőségünknek eljuttatott közleményben.

Bukta Imre: Falusi öreg rocker
Bukta Imre: Falusi öreg rocker c. alkotása Forrás Bukta Imre: Falusi öreg rocker

Művészpince

A faltól pár méterre, a présházban tekinthető meg drMáriás: A Picsahal kedvenc festményei című kiállítása.

A tavalyi Fishingen nagyot szólt a társadalomkritikus mester különleges helyszínen rendezett tárlata, amelyet idén hagyományteremtő jelleggel ismételnek meg.

Az utóbbi évek népszerű alkotásai közül közel 30-at tekinthetnek meg az érdeklődők vászon- és papírnyomatok formájában.

Fényművészet

A Light Art Museum Budapest delegálta Katona Kati Insight c. művét, amely A tűzhöz közel színpad alatti erdős részen tekinthető meg sötétedéstől pirkadatig.

Kiemelt tartalom
Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent Elstartolt a SZIN, ahol igazán megélheted a jelent 2024.8.29 9:15

Ez a mű igyekszik a nézőket ráébreszteni, hogy ők maguk is a természet szerves részét képezik, minden egyes ember és élőlény a természet szövetének része.

Az Insight egy meditatív utazást ígér, mely lehetőséget kínál az elmélyülésre és a lecsendesedésre az ingerekkel teli fesztiválkörnyezetben.

Renessound Live Painting 

Idén már nyolcadik alkalommal szervez Live Painting eseményt a Fishingen a pécsi illetőségű Renessound Crew.

Az elmúlt években 28 alkotó vett részt orfűi alkotásaik megvalósításában, köztük festők, grafikusok, szobrászok, tetoválóművészek és graffitisek.

Az idei évben a spray painting műfajában alkotnak majd a Borfalu oldalában található lépcső mentén.

Fényorgona

A fesztivál egykori tábortüzének a helyén kerámiaszobor épül, ami kilenc olyan művész közös munkája, akik még sosem dolgoztak együtt.

A Fényorgona 21 különböző elemből áll, az egyes részeket más-más művész készítette. Az oszlopok a helyszínen készültek 600 kilogramm samottos agyag felhasználásával, szabadtűzű gázégetésben.