2024.6.18 9:23
Olvasási idő 1:28
Masszi-Rigó Csilla

Budapesti tartózkodása alatt jelentette be új albumát a Coldplay

ZENE COLDPLAY FENNTARTHATÓSÁG KONCERT KÖRNYEZETTUDATOSSÁG ZENE

A három budapesti stadionkoncertet adó zenekar "Moon Music" című anyaga első körben csak limitált példányszámban lesz elérhető, a hivatalosan pénteken érkező, "Feelslikeimfallinginlove" című számot a magyar közönség hallhatta először.

A jelenleg is hazánkban állomásozó Coldplay zenekar hétfőn bejelentette tizedik, Moon Music című stúdióalbumát. Az album 2024. október 4-én egyedülálló fenntarthatósági koncepcióval landol a boltok polcain és a streamingszolgáltatók felületein.

A magyarok a turné első budapesti koncertjén már hallhatták az album június 21-én, pénteken, érkező egyik előfutárát: a Feelslikeimfallinginlove című dalt vasárnap este játszották először a Puskás Aréna telt házas stadionjában.

 

A Coldplay jelenleg is folyó turnéjának fenntarthatósági intézkedéseivel párhuzamosan – amely a hivatalos közlése szerint eddig 59 százalékkal kevesebb karbonlábnyomot hagyott maga után az előző stadionturnéjukhoz képest – a formáció mindent megtett annak érdekében, hogy a Moon Music fizikai megjelenését a lehető legfenntarthatóbbá alakítsa.

Ez lesz a világ első zenei anyaga, amelyet 140 grammos EcoRecord LP-ként adnak ki, és példányonként 9 újrahasznosított PET-műanyag palackból készül, amelyet fogyasztás utáni hulladékból nyernek ki. Ez több mint 25 tonna szűz műanyag gyártását akadályozza meg, és 85 százalékkal csökkenti a gyártási folyamat széndioxid-kibocsátását kilogrammonként a hagyományos 140 grammos vinylhez képest.

Ezenkívül a zenekar együttműködött korábbi partnerével, a The Ocean Cleanuppal, hogy létrehozzanak egy másik formátumot, melyet Notebook Edition EcoRecord LP-ként neveztek el. Ennek a kiadásnak az újrahasznosított PET-palackja 70 százalékban természetes vízből kihalászott műanyaghulladékból készült, amelyet a guatemalai Rio Las Vacas folyóból mentett ki a szervezet, megakadályozva ezzel, hogy elérjen a Hondurasi-öbölig és az Atlanti-óceánig.

Kiemelt tartalom
A szomorú számok szakításkor találnak be a legjobban, de jó-e ilyenkor érvágós zenét hallgatni? A szomorú számok szakításkor találnak be a legjobban, de jó-e ilyenkor érvágós zenét hallgatni? 2024.9.11 10:18

A Moon Music CD-kiadásai emellett a világon elsőként fognak megjelenni EcoCD formátumban, amelyet 90 százalékban újrahasznosított polikarbonátból készítettek, és fogyasztás utáni hulladékáramból származnak. Ez legalább 78 százaléknyi CO2/kg-os kibocsátás-csökkentést biztosít, és elkerüli az öt metrikus tonnánál több tiszta műanyag gyártását.

Új albummal érkezik a Coldplay
Akár még Chris Martin jegyzeteibe is belenézhetsz az új lemezen. Forrás Anne Lee

A pazarlás csökkentése érdekében a Moon Music első kiadása (az EcoRecord LP és az EcoCD is) szigorúan korlátozott példányszámban lesz elérhető, minden First Edition EcoRecord LP termék egyedi sorszámot is kap.

A Moon Music már négy fizikai formátumban előrendelhető, a Notebook Edition (EcoCD és EcoRecord LP) tokban kötött, keménykötésű könyvként érkezik. A könyv a frontember, Chris Martin eredeti stúdiófüzetének hű mása, amely 28 oldalnyi exkluzív jegyzetet, dalszöveget és illusztrációt tartalmaz az album írási és rögzítési folyamatáról. A Notebook Edition további hangjegyzeteket és demókat is tartalmaz a lemez felvételeiből, amelyek különleges betekintést nyújtanak zenéjük fejlődésébe.

A négyszeres Grammy- és Emmy-díjas svéd producerrel, Max Martinnal készített Moon Music már mindenhol előrendelhető, a korlátozott számú, kézzel aláírt kiadás a hivatalos Coldplay Store-ból érhető el.