2024.6.13 13:56
Olvasási idő 0:50
Szöllősi Anna

Akkora bulit csinált Taylor Swift Edinburgh-ben, hogy szó szerint beleremegett a föld

ZENE EGYESÜLT KIRÁLYSÁG FÖLDRENGÉS KONCERT TAYLOR SWIFT

Annyira beindult a közönség Taylor Swift skóciai koncertjein, hogy az a stadiontól hat kilométer távolságra is jól észlelhető földmozgásokat okozott.

Taylor Swift, a sokszoros Grammy-díjas amerikai popsztár a skót fővárosban három stadionkoncerttel kezdte az Eras Tour nevű világturnéjának 17 fellépésből álló nagy-britanniai koncertsorozatát.

A brit földtani intézet (British Geological Survey) beszámolója szerint a Murrayfield stadionban megtartott hétvégi koncertek „tudományosan is földrengetőnek számítanak“, mivel a zene, valamint a több tízezer rajongó tánca és nem egyszer percekig tartó ovációja a stadiontól hat kilométer távolságra is műszeresen jól észlelhető földmozgásokat okozott – írja az MTI.


A BGS mérései szerint a háromórás koncertek dalai közül minden egyes alkalommal a ...Ready For It?, a Cruel Summer és a Champagne Problems váltotta ki a legnagyobb szeizmikus aktivitást Edinburghban és környékén. A szeizmikus mozgások intenzitása a ...Ready For It? című dal idején érte el maximumát, percenként 160 kilengéssel. A British Geological Survey számításai szerint ez azt jelenti, hogy a szám alatt a táncoló rajongók 80 kilowatt energiát fejtettek ki.

Kiemelt tartalom
Taxival utaztatják ki Edinburgh-ből a hajléktalanokat, hogy helyet csináljanak Taylor Swift rajongóinak a városban Taxival utaztatják ki Edinburgh-ből a hajléktalanokat, hogy helyet csináljanak Taylor Swift rajongóinak a városban 2024.5.30 13:03

Az intézet számításai alapján a múlt pénteki első koncertet kísérte a legnagyobb amplitúdójú kilengés: aznap este a BGS műszerei 23,4 nanométernyi földmozgást észleltek. Szombaton 22,8, vasárnap 23,3 nanométer földfelszíni elmozdulást okoztak Taylor Swift edinburghi koncertjei, amelyeken összesen több mint 200 ezer rajongó volt jelen.

Kiemelt tartalom
„Egyetlen ponton sem tudod megjósolni, mi következik” – Magyarországra jön Ski Mask The Slump God „Egyetlen ponton sem tudod megjósolni, mi következik” – Magyarországra jön Ski Mask The Slump God 2024.7.4 12:58

Taylor Swift tavaly márciusban kezdődött, öt földrészt érintő Eras turnéja a tervek szerint 152 fellépésből áll, és várhatóan több mint 2 milliárd dollár rekordbevételt hoz.